Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer TASR
27. júla 2022, 13:31
Čas čítania 1:07

Cesta na juh chorvátskeho pobrežia bude už bez hraničných kontrol. Otvorili Pelješacký most, ktorý obchádza Bosnu a Hercegovinu

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Most financovala z 85 % Európska únia a postavila ho čínska štátna firma.

V Chorvátsku slávnostne otvorili dlhoočakávaný most spájajúci južnú časť jadranského pobrežia so zvyškom krajiny. Chorvátski cestujúci, ale aj turisti smerujúci do Dubrovnika sa vďaka nemu vyhnú nutnosti obchádzať úzky pás územia Bosny a Hercegoviny.


Pelješacký most meria 2,4 kilometra a vedie z chorvátskej pevniny na polostrov Pelješac, ktorý prechádza do južnej časti chorvátskeho pobrežia medzi Jadranským morom a Dinárskymi vrchmi.

Na slávnostnom otvorení mosta, ktorý postavila čínska štátna firma China Road and Bridge Corporation, sa okrem chorvátskeho premiéra Andreja Plenkoviča cez telemost zúčastnil aj jeho čínsky náprotivok Li Kche-čchiang. Počas celodenných osláv otvorenia cez most prebehlo 250 bežcov a pod šiestimi pylónmi preplávali člny s chorvátskymi vlajkami.

Chorvátsky premiér Plenkovič označil most za nevyhnutnosť. Nové dopravné prepojenie ukončí zdĺhavé čakanie na bosnianskych hraniciach, ktoré bolo doteraz nutné prekročiť dvakrát. Ide o jeden z najambicióznejších infraštruktúrnych projektov Chorvátska od vyhlásenia nezávislosti v roku 1991.

Prvé kroky k realizácii mosta spravilo Chorvátsko v roku 2007, no o päť rokov neskôr sa projekt z dôvodu rozpočtových obmedzení zastavil. V roku 2017 vyčlenila Európska únia, ktorej členom sa Chorvátsko stalo v roku 2013, na tento účel 357 miliónov eur, čo predstavuje zhruba 85 percent všetkých nákladov. Čínska štátna firma sa k zákazke dostala v roku 2018.

Anketa:
Dovolenkuješ rád v Chorvátsku?
Áno.
Nie, Chorvátsko ma neláka.
Zvykol som, no poriadne to tam zdraželo.
Áno.
55 %
Nie, Chorvátsko ma neláka.
28 %
Zvykol som, no poriadne to tam zdraželo.
17 %

Chorvátsko súhlasilo s navýšením nákladov spojených so zvýšením pilierov mosta na 55 metrov po sťažnostiach Bosny a Hercegoviny, ktorej predstavitelia sa obávali, že most skomplikuje námornú dopravu a zabráni veľkokapacitným plavidlám vplávať do jediného prístavu Bosny a Hercegoviny Neumu. 

Domov
Zdieľať
Diskusia