Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Adam Novosad TASR
25. júla 2022, 13:29
Čas čítania 1:13

Francúzi idú do boja s plytvaním elektriny: Klimatizované obchody dostanú príkaz zatvárať dvere, inak im hrozí pokuta 750 eur

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Obchody vo Francúzsku dostanú školenie, ako zbytočne neplytvať elektrickou energiou.

Klimatizované obchody vo Francúzsku dostanú príkaz zatvárať dvere, inak im bude hroziť pokuta. V nedeľu to uviedla francúzska ministerka pre energetickú transformáciu Agnes Pannierová-Runacherová pre rozhlasovú stanicu RMC. Toto nové pravidlo má pomôcť v boji proti plytvaniu energiou.


„Nechať dvere otvorené, keď je spustená klimatizácia, to vedie k vyššej spotrebe elektriny o 20 percent, čo je nerozumné,“ povedala ministerka. Šéfka rezortu pre energetickú transformáciu dodala, že pomôcť šetriť môže aj obmedzenie používania svetelných nápisov a reklám vo Francúzsku.

Ministerka túto praktiku, ktorá je podľa nej vo Francúzsku naďalej rozšírená, v rozhovore označila za „absurdnú“ vo svetle pretrvávajúcich letných horúčav a hrozby klimatických zmien.

Od vypuknutia vojny na Ukrajine, ktorú koncom februára rozpútala Ruská federácia, sa začali zvyšovať ceny energií, a tak je aj príkaz zatvárať dvere v klimatizovaných priestoroch iba jedným z ďalších spôsobov, ako ušetriť elektrickú energiu, menej zaťažovať planétu a fungovať efektívnejšie.


„V najbližších dňoch vydám dve nariadenia: prvé rozšíri zákaz svetelných reklám, bez ohľadu na veľkosť mesta, od 01.00 do 06.00 h. Výnimku budú mať len letiská a stanice,“ uviedla Pannierová-Runacherová pre nedeľník Journal du Dimanche.

Svetelné reklamy, inak známe ako neónové nápisy, sú v súčasnosti v nočných hodinách zakázané v mestách, kde žije menej ako 800-tisíc obyvateľov. Po novom bude tento zákaz platiť celoplošne vo všetkých mestách bez ohľadu na populáciu.

 
„Druhé nariadenie bude obchodom zakazovať mať otvorené dvere, keď bude spustená klimatizácia a kúrenie,“ doplnila ministerka. Niektoré mestá vo Francúzsku, ktoré tak ako iné časti Európy mučí vlna horúčav, schválili komunálne predpisy umožňujúce dať klimatizovaným obchodom pokuty za porušenie nariadenia.


Vláda plánuje rozšíriť platnosť nariadenia na celú krajinu s pokutou do 750 eur. Pred celoplošným zavedením dostanú majitelia obchodov v tejto veci školenie.

Anketa:
Mali by sme takéto nariadenie zaviesť aj na Slovensku?
Áno, je to dobrý krok.
Nie, je to zbytočné.
Áno, je to dobrý krok.
75 %
Nie, je to zbytočné.
25 %
Domov
Zdieľať
Diskusia