Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Ivan Koribanič TASR
24. júla 2022, 11:45
Čas čítania 1:14

Severná Kórea obvinila USA z toho, že na Ukrajine vyrábajú biologické zbrane. Podľa OSN je to nezmysel

Kategória:
Politika
Uložiť Uložené
Severná Kórea obvinila USA z toho, že na Ukrajine vyrábajú biologické zbrane. Podľa OSN je to nezmysel
Zdroj: TASR/AP

Vysoká predstaviteľka OSN pre odzbrojenie Izumi Nakamicuová uviedla, že svetová organizácia „nemá poznatky o nijakom programe výroby biologických zbraní na Ukrajine“.

Severná Kórea obvinila v nedeľu Spojené štáty, že na Ukrajine vyrábajú biologické zbrane – KĽDR tým zopakovala podobné tvrdenie Ruska, ktoré bolo v marci Organizáciou Spojených národov odmietnuté.


Spojenec Moskvy Kim Čong-un vyšiel vo februári s vyhlásením, že základnou príčinou ukrajinskej krízy je politika Spojených štátov. Tento mesiac navyše KĽDR oficiálne uznala dve samozvané proruské separatistické oblasti na východe Ukrajiny, čo podnietilo Kyjev prerušiť so Severnou Kóreou diplomatické styky.

Washington „v rozpore s medzinárodnými dohovormi zriadil v desiatkach štátov a území vrátane Ukrajiny množstvo biologických laboratórií“, napísala v nedeľu oficiálna severokórejská tlačová agentúra KCNA. Odvolala sa pritom na údaje, ktoré podľa nej zistilo a objavilo Rusko.

Moskva v marci obvinila Washington, že na Ukrajine vedie výskumný program vývoja biologických zbraní. Rusko pred približne piatimi mesiacmi na Ukrajine vojensky intervenovalo.

Podľa OSN tam žiadne laboratóriá nie sú

Existenciu laboratórií zameraných na výrobu biologických zbraní na Ukrajine Washington i Kyjev odmietli. Spojené štáty sa dokonca vyjadrili, že obvinenia tohto druhu len naznačujú, že takúto taktiku možno používa samotná Moskva.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Vysoká predstaviteľka OSN pre odzbrojenie Izumi Nakamicuová takisto uviedla, že svetová organizácia „nemá poznatky o nijakom programe výroby biologických zbraní na Ukrajine“.

Tvrdenie, že USA vyrábajú na Ukrajine biologické zbrane, patrí medzi najčastejšie hoaxy, ktoré šíri prokremeľská propaganda. (Aj) týmto sa snaží odôvodniť vojnu, ktorú Rusko rozpútalo. 

V skutočnej zmluve, ktorá hovorí o biologickom nebezpečí sa uvádza, že ukrajinská a americká vláda sa v auguste 2005 spojili s cieľom „zabrániť šíreniu nebezpečných patogénov a súvisiacich odborných znalostí a minimalizovať potenciálne biologické hrozby“. 


Firma Interfax Ukrajina v máji 2020 uviedla, že časť dohody bola zameraná na „modernizáciu“ štátnych laboratórií v Odeskej, Charkovskej, Ľvovskej, Kyjevskej, Vinnyckej, Chersonskej a Dnipropetrovskej oblasti. Laboratóriá sú financované zo štátneho rozpočtu, podriadené ministerstvu zdravotníctva a štátnej službe pre bezpečnosť potravín a ochranu spotrebiteľa.

Vojna na Ukrajine priniesla množstvo hoaxov, ktoré do spoločnosti pretláča ruská propaganda. Ich kompletný prehľad aj s vysvetlením nájdeš tu.

Domov
Zdieľať
Diskusia