Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
23. júla 2022, 13:20
Čas čítania 1:18

Vo viacerých slovenských mestách sa začína Dúhový Pride. Podporila ho aj prezidentka Zuzana Čaputová

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Organizátorom Pridu doručila aj oficiálny list podpory.

Dúhový Pride, ktorý sa po dvoch rokoch poznačených protipandemickými opatreniami opäť odohráva okrem Bratislavy aj v Košiciach a Banskej Bystrici, podporila oficiálnym listom aj prezidentka Zuzana Čaputová.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Dúhový PRIDE Bratislava (@duhovypride)

V liste píše, že podujatia podporujú rovnoprávnosť všetkých ľudí v rozmanitosti, ktorá je nášmu spoločenstvu vlastná.

Na tejto myšlienke stojí usporiadanie každého demokratického štátu. Sme odlišní, no v dôstojnosti a právach sa rodíme rovní. Akokoľvek to znie samozrejme, realita je odlišná. Aj Vy, ktorí organizujete a zúčastňujete sa na týchto pochodoch, musíte o svoje práva ešte stále bojovať. Ste naše deti, príbuzní, susedia, spolužiaci, kolegovia.

22. júla 2022, 12:30 Čas čítania 7:31 Organizátor Dúhového Pridu: Kostýmy obmedzovať nechceme. Ľuďom najviac prekáža, keď sa muži správajú „zženštilo“ (Rozhovor) Organizátor Dúhového Pridu: Kostýmy obmedzovať nechceme. Ľuďom najviac prekáža, keď sa muži správajú „zženštilo“ (Rozhovor)
Dúhový Pride
Zdroj: Refresher/Ivan Koribanič

Prezidentku mrzí využívanie témy inakosti v politickom boji a snaha pretvárať druhých na svoj obraz. LGBTQI ľudí podporuje v občianskom boji a píše, že dialóg o zrovnoprávnení potrebujeme „viesť bez invektív, naučiť sa vysvetľovať, diskutovať, ale aj zbližovať – spoznávať a chápať jeden druhého, zbavovať sa strachu, predsudkov či nenávisti. Je to jediná cesta, ako môžeme spolu žiť“.

Na bratislavskom Hviezdoslavovom námestí vystúpila aj ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS). Povedala, že jej ministerstvo pracuje na splatení veľkého dlhu a osobne spraví všetko, čo je v jej silách, aby sa to stalo čo najskôr. Doplnila však, že aj keby prešli úpravy, na ktorých robia, je to stále málo. „Cez Webbov teleskop sme videli galaxiu starú 13,5 miliardy rokov a cez mikroskop malé súčasti buniek, pozrieť sa však láskavo a ohľaduplne jeden na druhého stále nevieme. Zvládame technické veci, no ľudské nie.“

Veľká časť viny za súčasnú atmosféru spoločnosti leží podľa nej aj na politikoch. „Namiesto empatie, tolerancie a hľadania spôsobu vylepšenia života všetkých občanov, sedí v parlamente extrémizmus a ľudia, ktorí druhých urážajú len preto, že sú iní.“

Podporu Dúhovému Pridu na Facebooku vyjadrila a osobnú účasť na ňom prisľúbila aj poslankyňa za SaS Jana Bittó Cigániková. Predpokladá, že LGBTQI ľudia spoločnosti nijako neškodia, práve naopak, sú to úplne normálni a prínosní ľudia, akých Slovensko potrebuje čoraz viac.


Dúhovú zástavu na podporu práv LGBTQI ľudí pred budovu ministerstvo hospodárstva dal včera vyvesiť aj jej spolustraník a minister Richard Sulík.

Domov
Zdieľať
Diskusia