Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer TASR
23. júla 2022, 10:13
Čas čítania 0:49

Holandská vláda chce ubytovať až 3000 utečencov na výletných lodiach. Čelí za to kritike ľudskoprávnych organizácií

Kategória:
News
Uložiť Uložené
Holandská vláda chce ubytovať až 3000 utečencov na výletných lodiach. Čelí za to kritike ľudskoprávnych organizácií
Zdroj: Unsplash/Daniele D'Andreti/volně k užití (ilustrační foto)

Nápor sa holandské azylové centrá sa zvyšuje predovšetkým v súvislosti s vojnou na Ukrajine.

Pre ďalší nápor na preplnené azylové centrá zvažuje holandská vláda nevšedné riešenie. Utečencov chce ubytovať na výletných lodiach. Za návrh si od ľudskoprávnych organizácií vyslúžila ostrú kritiku.


Vláda už na tento účel objednala tri lode, pričom prvá z nich by mala už čoskoro zakotviť vo Velsene v provincii Severný Holland. Poverené úrady aktuálne uvažujú nad tým, ako azylantom umožniť voľný pohyb aj mimo lodí. Chcú sa totiž vyhnúť obvineniam, že by osoby na palube štát nezákonne držal v zajatí.

Holandské azylové centrá zažívajú nebývalý nápor od začiatku ruského útoku na Ukrajinu a kapacita mnohých už nestačí. Podľa plánov, ktoré holandský kabinet schválil začiatkom týždňa, by na výletných lodiach mohlo byť od septembra ubytovaných približne 3000 utečencov. Od vypuknutia vojny na Ukrajine utieklo do Holandska zhruba 60 000 Ukrajincov.

Holandská organizácia Rada pre utečencov označila myšlienku umiestnenia žiadateľov o azyl na lode za absurdnú. „Nemôžete to urobiť ľuďom, ktorí utiekli pred vojnou a násilím. O utečencov sa musíme starať v spoločnosti, a nie z diaľky na mori.“

21. decembra 2022, 13:31 Čas čítania 1:53 KOMENTÁR: Dezoláti budú Vladimíra Krčméryho spochybňovať. On však pomohol viac ľuďom, než sa dá za život stihnúť KOMENTÁR: Dezoláti budú Vladimíra Krčméryho spochybňovať. On však pomohol viac ľuďom, než sa dá za život stihnúť

Za nežiaduci označila tento krok aj holandská pobočka Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), ktorá sa obáva, že takéto zaobchádzanie môže u utečencov ešte zhoršiť už existujúce traumy. 

Domov
Zdieľať
Diskusia