Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Tímea Krauszová TASR
18. júla 2022, 14:31
Čas čítania 0:37

Česko spúšťa očkovanie štvrtou dávkou vakcíny proti covidu

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Štvrtú dávku odporúčajú najmä ľuďom z rizikových skupín.

V Českej republike od pondelka začínajú očkovať štvrtou dávkou vakcíny proti koronavírusu. Podľa českého ministerstva zdravotníctva je táto v poradí už druhá posilňujúca dávka dostupná pre všetkých nad 18 rokov, ktorým od podania tretej dávky vakcíny uplynuli aspoň štyri mesiace.

Štvrtýkrát proti covidu

Štvrtú dávku môžu ľudia dostať v očkovacích centrách a niektorých nemocniciach a neskôr u všeobecných lekárov. K dispozícii bude vakcína spoločností Pfizer alebo Moderna. Ľudia sa môžu ísť dať očkovať bez registrácie, od 15. augusta ministerstvo sľubuje rezervačný systém.

Minister zdravotníctva Vlastimil Válek vyzval na očkovanie najmä osoby staršie ako 60 rokov a ľudí z tzv. rizikových skupín. Zdôraznil však, že očkovanie je úplne dobrovoľné.

V Česku v poslednom času pribúdajú nakazení, pričom koronavírusové opatrenia zrušili v máji. Predseda vlády Petr Fiala nedávno uviedol, že nové opatrenia sú nateraz zbytočné, keďže nemocniciam v súčasnosti nehrozí preťaženie.


Na druhú posilňujúcu dávku minulý týždeň vyzývali Európska lieková agentúra aj Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb. 

Domov
Zdieľať
Diskusia