Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. júna 2022, 8:13
Čas čítania 0:49
Viktor Kniš

30 % Slovákov sa pre drahý benzín a naftu obmedzuje, ukázal prieskum. Veľa ľudí vyššie ceny neovplyvnili vôbec

NEWS PRIESKUM VEREJNEJ MIENKY SPRÁVY Z DOMOVA
Uložiť Uložené

Prieskum agentúry AKO ukázal, ako Slováci reagujú na výrazne vyššie ceny pohonných hmôt.

Slovákov vyššie ceny benzínu a nafty ovplyvnili výrazne, z výsledkov prieskumu agentúry AKO pre TV Joj vyplýva, že až 30 % obyvateľov krajiny jazdí v poslednom období menej. Explicitne odpovedali, že netankujú v zahraničí, ale jazdia menej, aby ušetrili. Prieskum robili na výberovej vzorke 1 000 respondentov v dňoch 7. 6. až 10. 6. 2022, keď bola cena pohonných hmôt viac ako 1,9 eura. 

Výsledky prieskumu ukázali, že návyky 28 % Slovákov vyššie ceny benzínu a nafty neovplyvnili a jazdia rovnako často ako predtým. Z tejto časti prieskumu však nie je jasné, či to nepocítili peňaženky respondentov, alebo jednoducho nemajú na výber a musia jazdiť rovnako, aj keď v konečnom dôsledku im zostane citeľne menej peňazí na zvyšok spotrebného koša. 

Anketa:
Ovplyvnili ťa vyššie ceny benzínu a nafty?
Áno, musím sa obmedzovať
Neriešim to
Áno, musím sa obmedzovať
72 %
337 Hlasov
Neriešim to
28 %
134 Hlasov

Skoro 6 % Slovákov odpovedalo, že pre prudký nárast cien museli čiastočne alebo úplne nahradiť cestovanie autom verejnou dopravou. Viac ako 6 % Slovákov tankuje, resp. tankovalo v zahraničí. Napríklad v Maďarsku ešte pred niekoľkými týždňami mohli obyvatelia našej krajiny bez obmedzení tankovať za výrazne nižšie ceny, v súčasnosti už môžu výhodný benzín a naftu tankovať len majitelia maďarských technických preukazov. 

Zaujímavosťou je, že najmenej museli svoje návyky v súvislosti so zdražovaním pohonných hmôt meniť voliči KDH, SaS, OĽaNO či Progresívne Slovensko, do zahraničia chodia najviac tankovať voliči strany Republika a voliči Hlasu-SD.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/František Iván
Domov
Zdieľať
Diskusia