Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. júna 2022, 9:44
Čas čítania 0:49
Adam Novosad

FOTO: Za slovenskými hranicami sa prehnala ukážková supercela. To je ako z oblastí USA, kde vyčíňajú tornáda, vyhlásil lovec búrok

NEWS POČASIE
Uložiť Uložené

Český hydrometeorologický ústav varoval pred silnými búrkami už v poobedných hodinách.

Viaceré regióny Českej republiky včera zažili intenzívnu búrkovú aktivitu, ktorá so sebou priniesla krúpy, silný vietor a na mnohých miestach prívalový dážď. Český hydrometeorologický ústav už po piatej hodine poobede upozorňoval, že sa v oblasti Pardubíc sformovala silná búrka. 

„Na Pardubicku sa nachádza v súčasnosti najsilnejšia a najnebezpečnejšia búrka na našom území, navyše potvrdená supercela podľa radarových dát. Počítajte so všetkými typmi nebezpečných javov, najmä so silnými nárazmi vetra a s krúpami [s veľkosťou] viac ako 2 centimetre,“ upozorňovali meteorológovia. 

V príspevku konštatovali, že nič nenasvedčovalo slabnutiu búrky, ktorá sa pohybovala na východ krajiny. Nebola to pritom jediná supercela, ktorá sa včera Českom prehnala. „Ďalšia možná supercela je na Vysočine juhozápadne od Jihlavy,“ varoval český ústav. Lokálne podľa meteorológov na niektorých miestach krajiny včera napršalo viac ako 25 milimetrov vody.

Na supercelárnu búrku včera vo večerných hodinách upozornil lovec búrok Jiří Kouřil, ktorý zdieľal fotografiu z obce Velké Bílovice z okresu Břeclav pri slovenských hraniciach.

Používatelia v komentároch pridávali zábery supercely z celého břeclavského regiónu, napríklad aj z prihraničnej obce Lanžhot, ktorou sa pred pár dňami prehnalo slabšie tornádo. Samotný lovec búrok fotografie z Břeclavi okomentoval slovami: „To už je ako v USA.“

Anketa:
Obávaš sa častejšej tvorby tornád v našich končinách?
Obávam sa.
Nerobím si z toho ťažkú hlavu.
Obávam sa.
74 %
740 Hlasov
Nerobím si z toho ťažkú hlavu.
26 %
255 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia