Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. júna 2022, 8:33
Čas čítania 1:13
Adam Novosad TASR

Ruský novinár Muratov vydražil svoju Nobelovu medailu za 103,5 milióna dolárov. Peniaze pošle ukrajinským deťom

NEWS RUSKO SPRÁVY ZO SVETA UKRAJINA VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Novinár Dmitrij Muratov sa dlhé roky snaží upozorňovať na prešľapy ruského režimu.

Dmitrij Muratov, ruský šéfredaktor nezávislého denníka Novaja gazeta, v pondelok vydražil zlatú medailu prislúchajúcu k jeho Nobelovej cene za mier za 103,5 milióna dolárov v prospech detí vysídlených dôsledkom vojny na Ukrajine.


Medailu predali anonymnému telefonickému záujemcovi na aukcii v New Yorku, ktorú zorganizovala spoločnosť Heritage Auctions. Celý výťažok je podľa Muratovho priania určený na humanitárnu pomoc, ktorú sprostredkuje Detský fond OSN známy ako Unicef.


Muratov získal Nobelovu cenu za mier v roku 2021 spolu s filipínskou novinárkou Mariou Ressovou. Nórsky výbor ich ocenil „za úsilie o ochranu slobody prejavu, ktorá je predpokladom demokracie a trvalého mieru“ v každej krajine.


Muratov vyhlásil, že získanie Nobelovej ceny „vám dáva príležitosť byť vypočutý“. „Najdôležitejším posolstvom dnešného dňa je, aby ľudia pochopili, že prebieha vojna a my musíme pomôcť ľuďom, ktorí trpia najviac,“ uviedol Muratov, pričom poukázal najmä na deti v utečeneckých rodinách.


Muratov patril do skupiny novinárov, ktorí v roku 1993 založili denník Novaja gazeta. Tohto roku predstavovala Novaja gazeta jediné noviny, ktoré kritizovali domácu i zahraničnú politiku ruského prezidenta Vladimira Putina.


V marci, viac než mesiac po ruskej invázii na Ukrajinu, bola Novaja gazeta nútená pozastaviť svoju činnosť v Rusku, keďže Moskva prijala zákon, ktorý ukladá prísne tresty odňatia slobody pre každého, kto kritizuje toto vojenské ťaženie Kremľa. Ak by novinári pokračovali vo svojej činnosti priamo v Ruskej federácii, mohli by skončiť za mrežami na dlhé roky.


Tlačené vydanie novín sa začiatkom mája vrátilo na pulty stánkov, tentoraz však v Lotyšsku a pod názvom Novaja gazeta Europe. Pripravujú ich redaktori týchto novín, ktorí utiekli do zahraničia. Periodikum je podľa redakcie dostupné aj v Estónsku.

Domov
Zdieľať
Diskusia