Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
8. júna 2022, 17:44
Čas čítania 1:38

Igor Matovič: Branislav Gröhling sa správa ako minister hazardu a liehu. Ako prvý minister vetoval zvyšovanie platov učiteľov

Kategória:
News
Uložiť Uložené

SaS nemá podľa ministra financií morálne právo blokovať zvyšovanie platov učiteľov.

Igor Matovič na tlačovej konferencii na tému zvyšovania platov učiteľov kritizoval prístup SaS. Ministrovi financií prekáža neochota strany pristúpiť k zvyšovaniu daní na liehoviny a  hazard. Branislava Gröhlinga označil za prvého ministra školstva, ktorý vetoval zvyšovanie platov zamestnancov školstva a za človeka, ktorý nerozumie stavu verejných financií.

Bývalý premiér predstavil na dnešnom rokovaní vlády návrh na zvýšenie daní pre výrobcov alkoholu, prevádzkovateľov hazardu a skupinu „asi 80 firiem“ podnikajúcich na základe licencie od štátu. Daňové subjekty môžu mať podľa Igora Matoviča vlastný názor, ale nepovažuje za konštruktívne pripomienkové konanie. „Môžu si to dovoliť ľavou zadnou. Ktorá ovca vám povie: ošklb ma?“

Návrh nových daní počíta so ziskom 400 miliónov eur ročne, z ktorých chce pokryť zvyšovanie platov učiteľov a zamestnancov ministerstva školstva o 10 percent a predsunúť tak mimoriadnu valorizáciu plánovanú na január 2023.

Zvyšovanie platov učiteľov nemôžu podľa Igora Matoviča vykryť daňové príjmy nad rámec rozpočtu vo výške 327 miliónov, ako to avizuje SaS. Ministerstvo financií totiž muselo tento rok pokryť navyše výdavky vo výške 1 648 miliónov idúce najmä do rozpočtov ministerstva obrany, na pokrytie inflácie, zvýšených cien energií a na výstavbu nového priemyselného parku.

Igor Matovič tvrdí, že Branislav Gröhling je ochotný „ľahnúť si na koľajnice za výrobcov alkoholu, hazardu a extrémne bohaté firmy“ a uráža intelektuálne kapacity učiteľského zboru. Spomenul, že návrh bude predstavovať na každom ďalšom zasadnutí vlády a dúfa, že k OĽaNO, Za ľudí a Sme rodina sa pridajú aj členovia SaS.

19. marca 2024, 18:00 Čas čítania 0:40 FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu

„Nechceme nechať učiteľov v štichu. Ono sa to svedomie ľudí zo SaS zlomiť musí. Igor Matovič spomenul, že na rokovaniach vlády a koaličných rád si vie predstaviť prítomnosť kamier, pod ktorých tlakom sa vraj môže v Richardovi Sulíkovi, ako aj celej SaS ozvať svedomie. „Ľudia si zaslúžia vidieť, ako sa robia tieto rozhodnutia.

V plánovanom odvolávaní ministra hospodárstva Richarda Sulíka Igor Matovič očakáva, že poslanci OĽaNO sa budú rozhodovať podľa vlastného presvedčenia a svedomia. Neplánuje im povedať, ako hlasovať.

SaS dnes návrh Igora Matoviča o zvyšovaní platov učiteľov vetovala. Richard Sulík po rokovaní vlády povedal, že nesúhlasia so zvyšovaním akýchkoľvek daní a zároveň nepovažujú za vecné, keď minister financií koná takýmto spôsobom. „Na platy učiteľov by sme mali nájsť peniaze z rozpočtu, spájanie vnímame ako nekorektné. Vnímame to ako vydieranie, ale chcem sa vyhnúť silným slovám.“


Mohlo by ťa zaujímať:
Najlepšie romantické filmy s množstvom humoru, ale aj sexu, ktoré nájdeš na Netflixe
10 najlepších filmov s českým a slovenským dabingom, ktoré si môžeš pozrieť na Netflixe
10 najlepších filmov Nicolasa Cagea
Domov
Zdieľať
Diskusia