Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. mája 2022, 13:01
Čas čítania 1:11
Viktor Kniš

Premiér Heger: Odvolám ktoréhokoľvek ministra, ak nebude mať výsledky

NEWS EDUARD HEGER VLÁDA EDUARDA HEGERA
Uložiť Uložené

Predseda vlády tvrdí, že celá protiinflačná pomoc mohla vyzerať inak, ak by strana SaS pristupovala k rokovaniam aktívnejšie.

Predseda vlády Eduard Heger tvrdí, že miliardový balíček protiinflačnej pomoci je nutné schváliť v skrátenom pripomienkovom konaní, pretože ľudia okamžite potrebujú finančnú injekciu. Povedal to v Sobotných dialógoch na RTVS.

Keď ho moderátorka konfrontovala so skutočnosťou, že vláda mala na predstavenie balíčka veľa času, odpovedal, že ministri rokujú od januára, ale počas štyroch mesiacov sa nedokázali dohodnúť.

Premiér si napriek všetkému myslí, že vláda pomáha všetkým skupinám obyvateľstva. Tým, ktorým nemajú deti, vraj pomohli tým, že zasiahli pri vysokých cenách energií. „Keď budeme vidieť, že je niekto poškodený, budeme hľadať spôsob, ako pomôcť.“ Štrnáste dôchodky sú zatiaľ neznámou, tvrdí Heger. 

Eduard Heger nevylučuje, že keď vláda naleje peniaze do domácností, inflácia ešte stúpne. Očakáva, že ceny by mohli začať znovu klesať na konci budúceho roka. 

Podľa predsedu vlády strana SaS počas posledných mesiacov neprinášala žiadne návrhy a neprispievala do diskusie tak, ako by očakával. „My sme na koaličných radách rokovali o balíku. Chýbala mi aktívna účasť strany SaS, majú svojich odborníkov na verejné financie.“ Samotný balík strany Sloboda a solidarita, ktorý sa týkal adresnej pomoci, označil Heger za málo sofistikovaný, konkrétne však neopísal, aký je v ňom problém.

Odporúčané
Eduard Heger: Na zníženie trestov za marihuanu už dozrel čas, na registrované partnerstvá ešte nie (Rozhovor) Eduard Heger: Na zníženie trestov za marihuanu už dozrel čas, na registrované partnerstvá ešte nie (Rozhovor) 10. marca 2023, 16:30

Premiér tvrdí, že strana SaS bola pasívna aj v prípade 50-eurových voľnočasových poukazov. Minister školstva Branislav Gröhling podľa predsedu vlády mal byť aktívnejší, keď chcel v rámci tohto balíka peňazí zvyšovanie platov učiteľov.

Podľa Hegera ešte stále prichádza do úvahy odvolanie niektorého z členov vlády, ak si nebude plniť svoje úlohy. „Zavisí to od výsledkov.“ Nekonkretizoval, či sa tieto jeho slová týkajú napríklad ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského alebo ministra financií Igora Matoviča. „Keď si nebudú plniť povinnosti, sú zrelí na výmenu. Budeme to vyhodnocovať na základe výsledkov.“

V prípade, že Slovnaft začne po zvýšení daní na ruskú ropu zvyšovať ceny, Eduard Heger nevylučuje, že môže vláda zasiahnuť cenovou reguláciou. 

Heger
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer
Domov
Zdieľať
Diskusia