Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. mája 2022, 14:12
Čas čítania 0:40
Adam Novosad

Ukrajina zakázala používanie písmen Z a V na poznávacích značkách áut. Symbolizujú „neonacistické totalitné Rusko“

NEWS UKRAJINA VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Ukrajina symbolicky zakázala používanie dvoch písmen na registračných značkách svojich áut.

Na poznávacích značkách ukrajinských vozidiel viac nebudú môcť figurovať písmená Z a V, pretože symbolizujú ruskú agresiu. Ministerstvo vnútra na Ukrajine prijalo toto opatrenie 9. mája, odkedy rovno začalo platiť. Tieto písmená viac nenájdeš na elektromobiloch, píše ukrajinský server RBC.

„Prijali sme rozhodnutia, ktorých cieľom je zamedziť šíreniu symbolov používaných armádnymi a ostatnými vojenskými formáciami neonacistického totalitného Ruska vo vojne na Ukrajine,“ vysvetľoval rozhodnutie zakázať písmená na značkách Bohdan Drapjatyj z ministerstva vnútra na sociálnej sieti Telegram.

Opatrenie sa vzťahuje len na elektrické autá, a to z dôvodu, že štandardné autá na benzínový či naftový pohon môžu na značkách používať iba písmená, ktoré má ukrajinská abeceda v azbuke spoločné s latinkou. Na novo zverejnených fotografiách zo sociálnych sietí už možno vidieť, že písmená Z a V nahradilo písmeno Y. 

Domov
Zdieľať
Diskusia