Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
5. mája 2022, 21:47
Čas čítania 0:36

K dopravným nehodám bez zranení už nebude treba volať policajtov. Stanú sa z nich po novom škodové udalosti

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Novela zákona o cestnej premávke, ktorú schválil parlament, by mohla nadobudnúť účinnosť už od 1. júla 2022.

Parlament schválil novelu cestného zákona, ktorá má vodičom ušetriť čas a odbremeniť policajtov. V prípade, že pri nehode dôjde výlučne k hmotnej škode v akejkoľvek výške, vodiči už nebudú musieť volať policajtov, pretože sa to bude považovať len za škodovú udalosť.

 
Zmena legislatívy má účastníkom incidentu umožniť jej rýchle vybavenie len prostredníctvom kontaktovania poisťovne. Pri škodových udalostiach nebude potrebná prítomnosť policajtov, ktorých príchod a prítomnosť značne predlžovala potrebné úkony a obmedzovala plynulosť cestnej premávky.

nehoda diaľnica
Zdroj: Facebook/Polícia SR – Bratislavský kraj


Zo zákona sa na základe novely vypúšťa formulácia, podľa ktorej je dopravná nehoda udalosť v cestnej premávke, pri ktorej „na niektorom zo zúčastnených vozidiel vrátane prepravovaných vecí alebo na inom majetku vznikne hmotná škoda zrejme prevyšujúca jedenapolnásobok väčšej škody podľa Trestného zákona“.

 
Aj po prijatí novely naplánovanom na 1. júla 2022 môže naďalej účastník škodovej udalosti trvať na príchode policajta. Ak však policajt skonštatuje iba materiálne poškodenie vozidiel, rozsiahla dokumentácia udalosti ako pri dopravnej nehode nebude potrebná.

Domov
Zdieľať
Diskusia