Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
1. apríla 2022, 8:30
Čas čítania 2:35
Martin Adam Pavlík

RECENZIA: Ježko Sonic 2

RECENZIA: Ježko Sonic 2
Zdroj: Paramount Pictures Studios
FILMY A SERIÁLY JEŽKO SONIC 2 FILMY 2022 NOVÉ FILMY NOVÉ FILMY S DABINGOM SONIC THE HEDGEHOG 2
Uložiť Uložené

Na aké dobrodružstvá ježka Sonica sa môžeš tešiť tentoraz?

Ak ťa CGI Ježko Sonic iritoval a liezol ti na nervy už v prvej časti, druhú radšej ani nepozeraj. Ak si sa doň, naopak, zamiloval už po pár minútach, pravdepodobne budeš znova nadmieru spokojný. Sonic sa vracia na scénu vo veľkom štýle a prináša nové postavy, ktoré rozhodne nie sú iba do počtu.  

Bohužiaľ, nezaručuje to, že sa budeš po celý čas baviť. Je dosť možné, že sa počas sledovania viackrát pozrieš na hodinky a párkrát si aj zívneš. Z najnovšej snímky Jeffa Fowlera máme totiž mierne zmiešané pocity.

Ježko Sonic 2.
Ježko Sonic 2. Zdroj: Cinemart SK


Na jednej strane nás baví efektné stvárnenie, nové charaktery, ktoré všetko ukážkovo zamotajú, či vtipné popkultúrne odkazy, na druhej strane máme pocit, že tvorcovia v snahe oživiť pôvodný príbeh dej až zbytočne príliš prekombinovali, pričom je to skôr na škodu, keďže najmä v druhej polovici sledujeme už len čistý chaos.

Dobrodružná cesta za smaragdom so zázračnou mocou

Úvod je skvelý, vraciame sa na hríbovú planétu a sledujeme Robotnika (Jim Carrey), ako sa z nej snaží dostať späť na Zem, aby sa mohol Sonicovi pomstiť. Následne sa presúvame na našu planétu, kde sa Sonic hrá na superhrdinu, hovorí o akejsi „modrej spravodlivosti“ a pred Tomom a Maddie sa snaží ututlať, čo robí po nociach v meste.

Odporúčané
Hunger Games: Balada o hadoch a vtáčatkách (Recenzia) Hunger Games: Balada o hadoch a vtáčatkách (Recenzia) 16. novembra 2023, 15:30


Po tom, ako dvojica odíde na Havaj, aby oslávila svadbu spolu s Rachel a jej snúbencom, Sonic zostáva sám doma. Jeho užívanie si slobody veľmi rýchlo naruší až trojitá nečakaná, no hlavne neželaná návšteva. Spolu s Robotnikom sa vracia nebezpečný, sebavedomý, nesmierne silný a večne zúrivý Knuckles. Aby bol však boj vyrovnaný, Sonicovi prichádza na pomoc malý lišiak Tails, ktorý vyniká skôr technologickými znalosťami a netradičnými zručnosťami než silou.

Ježko Sonic 2.
Ježko Sonic 2. Zdroj: Cinemart SK


Ten prišiel za ježkom z ďalekého vesmíru, len aby spoznal svojho hrdinu. Ukáže sa však, že mu bude musieť pomôcť zachrániť celý svet. Ten je totiž ohrozený po tom, čo sa Robotnik dozvie od Knucklesa o utajenom poklade – smaragde, ktorý predstavuje nekončenú moc a zdroj energie. Ten, kto sa k nemu dostane skôr, vyhráva.

Viac akcie, ale aj zbytočných dejových odbočiek

Pokračovanie, ktorého sa opäť chytil Jeff Fowler a scenáristi Patrick Casey a Josh Miller (doplnil ich John Whittington), ponúka divákom viacero lokácií, viac dobrodružstiev a celkovo viac akcie. Bohužiaľ, popritom aj príliš veľa zbytočných dejových línií a odbočiek, ktoré buď nijakým spôsobom príbeh neposúvajú a sú teda len pre efekt a do počtu, alebo sa dali jednoducho výrazne skrátiť. 

Reč je napríklad o scéne na Sibíri, aktivitách na Havaji, telefonátoch medzi Tomom a Sonicom či zdĺhavých úmorných scénach s Robotnikom. Totiž ako sa hovorí, opakovaný vtip už nie je vtipom. Humor a hlášky hlavného zloducha už nefungujú tak ako v predošlej časti. Jim Carrey teda do veľkej miery vyslovene irituje a takmer všetko, čo vysloví, je trápne či až hlúpe. 

Jim Carrey v rozprávke Ježko Sonic 2.
Jim Carrey v rozprávke Ježko Sonic 2. Zdroj: Cinemart SK


Akoby sa v rámci hereckého prejavu zasekol niekde v deväťdesiatych rokoch. Spája tu totiž to najhoršie z preafektovaných postáv vo filmoch The Mask, Ace Ventura či Batman Forever. Divák preto cíti doslova radosť, keď na chvíľu zmizne z obrazu a dej sa presunie opäť k Sonicovi a jeho novému kamošovi Tailsovi. Obaja sa totiž skvele dopĺňajú a tvoria sympatickú dvojicu.

Deťom to bude stačiť

Bohužiaľ, čím dlhšie Sonic 2 trvá, tým viac je divák otrávený, unavený a znudený. Diskutabilný je nepochybne aj samotný prepálený záver. Aj vďaka nemu má film pocitovo nie dve hodiny, ale takmer tri. Samozrejme, mnohé deti sa budú stále prvotriedne baviť.

Ježko Sonic 2.
Ježko Sonic 2. Zdroj: Cinemart SK

Prvý diel bol možno komornejší a nepriniesol toľko bláznivých scén ani tak veľa postáv, bol však hlbší, údernejší, scenáristicky ucelenejší, režijne presvedčivejší a celkovo lepší. Ak máš doma ratolesti, neváhaj ich zobrať do kina. Bude im to stačiť. Ak si stále single a z rozprávok si už vyrástol, skús radšej niečo iné. To isté platí pre tých, čo majú doma frajerku alebo frajera. Veľa romantiky a zábavy v tomto prípade nezažijete. Snímke Ježko Sonic 2 dávame šesť bodov z desiatich.

Ak si film videl, nezabudni ho ohodnotiť v našej databáze.
Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia