Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Tento článok je PR správa spoločnosti FixServis.sk.
24. marca 2022, 15:15
Čas čítania 1:52
Sponzorovaný obsah

Ako správne nabíjať telefón, aby si neškodil batérii? Daj na rady odborníkov

Ako správne nabíjať telefón, aby si neškodil batérii? Daj na rady odborníkov
Zdroj: Unsplash/Andreas Haslinger
TECH SMARTFÓNY
Uložiť Uložené

Experti z FixServis.sk radia, ako si správne nabíjať telefón a na čo si dávať pozor.

Nabíjanie telefónu je činnosť, ktorú vykonávame takmer každý deň. Vedel si však, že mnohí ľudia sa pri nej dopúšťajú viacerých chýb? Batéria sa viac opotrebúva a skôr stratí svoju pôvodnú kapacitu. Experti z FixServis.sk ti preto povedia, ako nabíjať telefón správne a na ktoré veci si treba dávať pozor.

Najčastejšou chybou, s ktorou sa stretávajú odborníci z FixServis.sk, je nabíjanie telefónu vždy na 100 %. Logika káže, že baterka by sa mala vždy nabiť doplna. Avšak lítiovo-iónovým batériám takáto prevádzka nevyhovuje. Najlepšie sa cítia, keď sú nabité niekde medzi 20 až 80 %. Samozrejme, ak občas svoj smartfón nabiješ doplna, nič sa nestane. No ak ho na 100 % dobíjaš neustále, každý jeden deň, odrazí sa to na kratšej životnosti baterky.

Pozor na nabíjanie mobilu cez noc

Ak máš vo zvyku nabíjať telefón cez noc, zrejme sa vždy dobije na 100 %, čo nie je vhodné. Našťastie mnohé moderné telefóny dovoľujú nastaviť si, aby sa nabíjanie automaticky ukončilo pri dosiahnutí 80 %. Alternatívne môžeš využiť časovač do zásuvky.

smartphone, charger
Zdroj: Unsplash/Steve Johnson

Správne nabíjanie – radšej častejšie a kratšie

Odborníci z FixServis.sk potvrdili, že ak chceš, aby ti batéria v smartfóne starla čo najpomalšie, nabíjaj ju viackrát počas dňa. Jednoducho sa vždy snaž, aby bola nabitá na 20 až 80 %. Pri nabíjaní je pre baterku dobré, ak má teplotu 25 až 40 stupňov Celzia – dobíjaj ju teda pri klasických izbových teplotách.

Môžeš využiť aj bezdrôtovú nabíjačku – tá baterke nijako neškodí. Práve naopak, môže byť výhodným riešením, keďže pri častom nabíjaní nebude dochádzať k opotrebeniu konektora. Rozhodne sa však vyhýbaj kombinácii vysokej teploty (nad 40 stupňov Celzia) a nabitia na 100 %. Tá je doslova zabijakom pre každú baterku.

smartphone, charger
Zdroj: Unsplash/Sebastian Bednare

Ako rýchlo nabiť mobil?

Možno to poznáš aj ty. O pár minút odchádzaš z domu a práve si si všimol, že telefón má len 25 % baterky. Ako ho čo najrýchlejšie dobiť v priebehu niekoľkých minút? Existuje niekoľko trikov. Prvým je nabíjanie pri vypnutom zariadení. Jednoducho telefón pripoj k nabíjačke a kompletne ho vypni. Alternatívou je aktivácia letového režimu.

Snaž sa telefón nabíjať pri teplote aspoň 25 stupňov Celzia. Pri nižších teplotách prebieha dobíjanie pomalšie. Na nabíjanie využi adaptér s maximálnym výkonom, aký je podporovaný tvojím zariadením.

Kedy kúpiť novú batériu?

Bohužiaľ, aj keď sa budeš o batériu svojho telefónu starať najlepšie ako vieš, postupne bude strácať svoju maximálnu kapacitu. Tá po niekoľkých rokoch klesne pod 80 %, čo je stav, keď sa oplatí uvažovať nad výmenou batérie. Degradovaná baterka sa nielenže rýchlo vybíja, ale navyše obmedzuje aj maximálny výkon procesorov. Telefón tak bude pracovať pomalšie.

Nové batérie do smartfónov všetkých najznámejších značiek si môžeš zakúpiť v e-shope FixServis.sk Okrem originálnych batérií v ňom nájdeš aj jedinečné FixPremium Apple batérie určené pre zariadenia iPhone. Tie majú rovnakú kvalitu a kapacitu ako značkové, avšak sú výrazne lacnejšie. Pokiaľ si netrúfaš baterku meniť svojpomocne, môžeš navštíviť niektorú z pobočiek FixServisu, kde ti ju odborne vymenia na počkanie.

Domov
Zdieľať
Diskusia