Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. februára 2022, 14:49
Čas čítania 1:34
Ema Stanovská

Igor Matovič si pri odhalení pamätníka novinárovi Jánovi Kuciakovi kopol do novinárov. „Nelegitimizujte zlo,“ vyhlásil

NEWS VRAŽDA JÁNA KUCIAKA
Uložiť Uložené

Pamätník na Námestí SNP odhalili pri štvrtom výročí vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Na bratislavskom Námestí SNP odhalili trvalý pamätník pre Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú, ktorí boli zavraždení pred štyrmi rokmi. Nahradil tak doterajšie spontánne vytvorené pietne miesto. Slávnostne ho odhalili v pondelok za účasti premiéra Eduarda Hegera a iných politikov.

pamatnik
Zdroj: Facebook/Denník N

Na slávnostnom odhalení sa zúčastnil aj minister financií Igor Matovič, ktorý v príhovore skritizoval súčasných novinárov: „Chcem poprosiť novinárov, aby sa neskrývali za Jána Kuciaka. Aby naozaj dôsledne strážili a snažili sa ho napodobniť v tom kľúčovom, a to je objektivita jeho písania. Lebo veľakrát mám pocit, akoby si novinári od smrti Jána Kuciaka mysleli, že stačí len mať pero a klávesnicu a automaticky sú majiteľmi pravdy.“

matovic
Zdroj: Facebook/Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti

„Zároveň by som chcel požiadať slovenských novinárov, aby nelegitimizovali zlo. Videl som to za posledné mesiace, možno aj posledný rok od viacerých kľúčových novinárov, ktorí sa snažia legitimizovať Smer v ružovom. To znamená Hlas – sociálna demokracia Petra Pellegriniho,“ dodal Matovič.

Pamätník pripomína surovosť vraždy

Rodičia zavraždených sa na mieste poďakovali všetkým, ktorí sa zaslúžili o vznik pamätníka. „Ďakujeme tiež všetkým, ktorí sa snažia o to, aby sa nezabúdalo na to, čo sa stalo a ako sa to stalo,“ dodala Zlatica Kušnírová.

Odporúčané
Ľudia konšpirujú, že som zabil svoju mamu. Aj my máme svojho Kočnera, vraví syn zavraždenej novinárky z Malty Ľudia konšpirujú, že som zabil svoju mamu. Aj my máme svojho Kočnera, vraví syn zavraždenej novinárky z Malty 25. februára 2023, 16:30

Pamätník vznikol v spolupráci s rehoľou milosrdných bratov, vlastníkom budovy, na ktorej fasáde je dielo osadené, ako aj Fakultou architektúry a dizajnu Slovenskej technickej univerzity v Bratislave, ktorej študenti a pedagógovia pracovali na umeleckom stvárnení. Odborný garant projektu Marián Králik objasnil, že cieľom nebolo vytvoriť „ľúbivé“ a krásne dielo, skôr malo niesť aj niečo zo surovosti, ktorú predstavovala samotná vražda.

„Otvorená rana, ktorú dielo predstavuje, symbolizuje zároveň to, čo bolo v spoločnosti pod povrchom, vrstvy a prekrytia, ktoré sa Ján svojou prácou snažil odhaliť,“ dodal Králik.


Iniciátor trvalého pietneho miesta a predseda parlamentného mediálneho výboru Kristián Čekovský pripomenul, že pamätník bude pripomínať nielen pamiatku zavraždených mladých ľudí, ale aj význam slobodnej a nezávislej žurnalistiky.


Pamätník mal byť pôvodne financovaný prostredníctvom peňažných darcovských príspevkov, projekt sa napokon rozhodol podporiť mediálny dom Ringier.


Pietnou spomienkou si pamiatku zavraždenej dvojice v deň štvrtého výročia jej tragického skonu pripomenuli členovia vlády i parlamentu. Viacerí skonštatovali, že novinár sa stal obeťou hľadania pravdy. Zdôraznili tiež potrebu bezpečného a slobodného prostredia pre prácu novinárov.

Ako sme ťa dnes informovali, pamiatku zavraždeného novinára a jeho snúbenice si dnes pripomenula aj prezidentka Zuzana Čaputová. Pred dom vo Veľkej Mači, v ktorom boli zavraždení, položila kvety a zapálila sviečku. Pripomenula, že dvojica bola zavraždená pre Jánovu prácu.

Domov
Zdieľať
Diskusia