Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. februára 2022, 9:13
Čas čítania 1:08
Jakub Paulík

VIDEO: Andrej Danko bojkotoval príchod vojakov USA. Bez dôkazov tvrdí, že u nás vojaci zostanú nastálo

POLITIKA ANDREJ DANKO
Uložiť Uložené

„Je to hanba zradkyne Čaputovej,“ odkázal prezidentke.

Predseda mimoparlamentnej strany SNS Andrej Danko je dlhodobým kritikom USA a slovenských záväzkov v NATO. Svoje postoje ukázal aj počas včerajšieho večera, keď prišiel bojkotovať príchod amerických vojsk, ktoré sa zúčastnia na dlhodobo plánovanom vojenskom cvičení Saber Strike 2022.

„Pozdravujem z česko-slovenskej hranice. Je nás tu pár sto ľudí a každú chvíľu by mali prejsť prvé konvoje armády USA. Blokovali sme to v roku 2019. Dnes to je, žiaľ, realita,“ napísal na Facebooku. „Tvrdia, že tu budú dočasne, ale všetci vieme, že tu ostanú,“ povedal Danko vo videu, ktoré nahral včera večer. Svoje tvrdenie však ničím nepodložil.

Ministerstvo obrany SR pritom vopred avizovalo, že sa na Slovensko budú kvôli vojenskému cvičeniu presúvať vojenské konvoje. Upozornili, že v dôsledku toho treba očakávať vlnu dezinformácií týkajúcich sa aj toho, že by u nás mohli vojská USA zostať nastálo.

„Vyzývame verejnosť, aby nevenovala pozornosť článkom, príspevkom či videám presúvajúcej sa vojenskej techniky, ktorých zrejmým cieľom je vyvolať znepokojenie a obavy – ide o manipuláciu,“ napísal rezort obrany.

Odporúčané
KVÍZ: Pamätáš si na legendárne hlášky Andreja Danka a vieš, na čo nimi reagoval? KVÍZ: Pamätáš si na legendárne hlášky Andreja Danka a vieš, na čo nimi reagoval? 12. augusta 2020, 20:55

Ministerstvo vysvetlilo, že Saber Strike 2022 je dlhodobo plánované vojenské cvičenie. Nesúvisí teda so situáciou medzi Ruskom a Ukrajinou ani s nedávno schválenou dohodou o obrannej spolupráci s USA.

„Je plánované okrem Slovenska aj v Nemecku, Poľsku, Českej republike a v pobaltských krajinách a organizované pravidelne každé dva roky ako pevná súčasť spojeneckých výcvikových aktivít. Po skončení cvičenia nasadené spojenecké jednotky opustia územie Slovenskej republiky približne do konca marca,“ dodal rezort obrany.

Podľa Andreja Danka príchod vojakov USA „pokazí vzťahy s Američanmi a vyvolá napätie s Rusmi“. Prezidentku Zuzanu Čaputovú nazval „zradkyňou“ a odkázal jej, že môže byť spokojná, pretože tu má „svojich Američanov“. Vojenské cvičenia ruských vojsk na hraniciach s Ukrajinou, pri ktorých hrozí riziko invázie, však Andrej Danko nijak nekritizoval.

Domov
Zdieľať
Diskusia