Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. januára 2022, 17:08
Čas čítania 0:40
Adam Novosad

Šéf maďarského parlamentu chce „chrániť možnosť cezhraničného znovuzjednotenia národa“. Reagovalo aj slovenské ministerstvo

NEWS MAĎARSKO SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Predseda maďarského parlamentu chce chrániť kultúru, vieru a najmä národnú identitu Maďarov naprieč hranicami.

Šéf maďarského parlamentu László Kövér opäť svojimi vyjadreniami rozvíril vody, keď v parlamente vyhlásil, že Maďarsko musí „chrániť možnosť cezhraničného znovuzjednotenia národa“. Vyjadrenia Kövéra sa objavili vo videu na facebookovej stránke vládnej strany Fidesz, ktorej je predseda parlamentu spoluzakladateľom, upozornil Denník N.

Vo videu Kövér hovorí, že Maďarsko musí ako štát chrániť svoju kultúru, vieru, jazyk aj celú národnú identitu. „Musíme chrániť suverenitu, sebaurčenie a národný charakter Maďarska. Aby Maďarsko prežilo ako maďarská krajina pre nás,“ uviedol Kövér vo vyjadrení. 

Vyhlásenia o „cezhraničnom znovuzjednotení národa“ sa pritom môžu týkať aj Slovenska, ale aj ostatných okolitých krajín, kde žijú početné maďarské menšiny. Väčšie maďarské komunity žijú na juhu Slovenska, v Rumunsku, na Ukrajine či v Srbsku. Viaceré z týchto regiónov v minulosti patrili Uhorskému kráľovstvu.

„Pán predseda parlamentu je týmito výrokmi známy. Nebudeme ich preto ďalej komentovať. Sústreďujeme sa na riešenie konkrétnych oblastí slovensko-maďarských vzťahov, ktoré sme nedávno nastolili,“ okomentovalo v krátkosti vyjadrenia Kövéra slovenské ministerstvo zahraničných vecí.

Domov
Zdieľať
Diskusia