Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. januára 2022, 10:51
Čas čítania 0:53
Eduard Starkbauer

Na diplomatický bojkot ZOH v Číne vyzýva vyše 200 ľudskoprávnych organizácií

Na diplomatický bojkot ZOH v Číne vyzýva vyše 200 ľudskoprávnych organizácií
Zdroj: Unsplash/Vytautas Dranginis/volně k užití
NEWS ZOH 2022
Uložiť Uložené

Olympijské hry, ktoré odštartujú už o týždeň v hlavnom meste Číny, sa viaceré krajiny rozhodli diplomaticky bojkotovať už dávnejšie.

Na bojkot blížiacich sa zimných olympijských hier v Pekingu vyzýva aliancia 243 mimovládnych organizácií. Podľa DW tak robia z dôvodu neustáleho porušovania ľudských práv čínskou vládou. Diplomatický bojkot už dávnejšie oznámili USA, Kanada, Austrália, Japonsko či Veľká Británia. Prezidentka SR Zuzana Čaputová svoj zámer nevycestovať do Pekingu prezradila už začiatkom decembra 2021.

Sophie Richardsonová sa v mene čínskej pobočky Human Rights Watch, ktorá patrí k 243 signatárom výzvy, vyjadrila, že je nemožné, aby olympiáda spĺňala poslanie šírenia dobra a ľudskosti, zatiaľ čo jej usporiadateľská krajina pokračuje vo vážnych zločinoch, ktoré sú v rozpore s medzinárodným právom. 

Organizátori petície za jeden z hlavných dôvodov považujú zatýkanie a nútenú prácu Ujgurov.

Čínsky postoj voči etnickej menšine nedávno francúzsky parlament vo svojej rezolúcii označil za genocídu.

Okrem ťaženia proti Ujgurom vinia ľudskoprávne organizácie čínske autority aj z potláčania práv ostatných etnických menšín, z obmedzovania slobody prejavu, zo špionážneho sledovania občanov či z autoritatívneho postupu voči Hongkongu. Nejasnosti naďalej prevládajú aj v prípade tenistky Šuaj Pcheng, ktorá obvinila vysokého predstaviteľa čínskej komunistickej strany zo sexuálneho obťažovania. 

Odporúčané
Ako vyzeralo detstvo Juraja Slafkovského? Profesionál na ľade, excelentný študent a skvelý kamarát do partie Ako vyzeralo detstvo Juraja Slafkovského? Profesionál na ľade, excelentný študent a skvelý kamarát do partie 8. júla 2022, 10:00

Olympijské hry sa uskutočnia od 4. do 20. februára za sprísnených pandemických opatrení. Ich organizátori prisľúbili vytvorenie tzv. bublín, v prípade ktorých sa nikto z takmer 3 000 športovcov, trénerov, technických tímov, dobrovoľníkov a predstaviteľov médií nedostane do kontaktu s vonkajším svetom.

Domov
Zdieľať
Diskusia