Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. januára 2022, 16:05
Čas čítania 0:40
Tímea Krauszová

Rúška, covid pasy a karanténa nie sú protiústavné. Ministerstvo zdravotníctva vyvracia ďalší hoax

NEWS HOAXY OPATRENIA
Uložiť Uložené

Nosenie rúšok vraj „zrušil“ Ústavný súd SR. Nie je to pravda.

Ministerstvo zdravotníctva na Facebooku upozorňuje na hoax, ktorý sa šíri sociálnymi sieťami. Jeho šíritelia tvrdia, že protipandemické opatrenia Ústavný súd SR vyhlásil za protiústavné, a preto neplatia. Článok o údajnej neplatnosti opatrení sa najprv objavil na blogu na Postoji, zverejnil ho aj web Badatel.net.

Aj nám do redakcie už prišla správa, v ktorej čitateľ tvrdí, že informujeme o neplatných vyhláškach a opatreniach.

Nie, rúška nie sú protiústavné

Ako upozorňuje ministerstvo, Ústavný súd označil za protiústavné len konkrétne časti zákona o ochrane verejného zdravia. Niektoré z chýb, ktoré súd vyčítal, už medzičasom napravila novela tohto zákona. Šlo najmä o štátnu karanténu, ktorá bola podľa súdu sčasti protiústavná. Plné znenie toho, čo Ústavný súd označil za protiústavné, ako aj toho, čo nebolo problematické, nájdeš v tomto našom článku.

Odporúčané
Štátna karanténa bola sčasti protizákonná, rozhodol Ústavný súd SR Štátna karanténa bola sčasti protizákonná, rozhodol Ústavný súd SR 8. decembra 2021, 21:09

Tieto rozhodnutia sa však nijako netýkajú povinného nosenia rúšok či respirátorov ani ukazovania covid pasov či potrebnej izolácie a karantény v prípade nákazy či návratu zo zahraničia. „Žiadna senzácia sa nekoná,“ zdôrazňuje rezort zdravotníctva. „Ústavný súd tieto veci svojím rozhodnutím nijakým spôsobom nezrušil.“

Domov
Zdieľať
Diskusia