Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. novembra 2021, 21:27
Čas čítania 0:57
Eduard Starkbauer TASR

Cez Slovensko a Česko previedli pašeráci stovky migrantov. Členov organizovanej skupiny zadržala rakúska polícia

Cez Slovensko a Česko previedli pašeráci stovky migrantov. Členov organizovanej skupiny zadržala rakúska polícia
Zdroj: TASR – KR PZ
NEWS UTEČENCI
Uložiť Uložené

Dolnorakúska polícia zadržala 15 prevádzačov. Po ďalších členoch nelegálnej siete naďalej pátra.

Rakúska polícia vykonala cez týždeň akciu, počas ktorej na hraniciach a v okolí Viedne zadržala skupinu 15 osôb. Tým prešlo pod rukami údajne viac ako 700 nelegálnych migrantov. Informácie priniesla dolnorakúska polícia.

Pašeráci používali autá s maďarskými ŠPZ a sústredili sa na obyvateľov Sýrie, Libanonu a Egypta. Od každého si za službu nechali slušne zaplatiť. Pýtali si 4 000 až 5 000 eur. Od migrantov teda celkovo odhadom zinkasovali viac ako 2,5 milióna eur.

Odporúčané
VIDEO: Šialenstvo na bielorusko-poľskej hranici: masy utečencov skandujú „Nemecko“, držia pri tom za ruku svoje uzimené deti VIDEO: Šialenstvo na bielorusko-poľskej hranici: masy utečencov skandujú „Nemecko“, držia pri tom za ruku svoje uzimené deti 9. novembra 2021, 9:23

Rakúsko pre mnohých nemala byť konečná stanica. Utečenci pri výsluchoch často uvádzali, že chceli pokračovať do Nemecka. Z Rakúska plánovali pokračovať v ceste sami, prípadne si po nich mali prísť príbuzní.

Dolnorakúska polícia mala indície už od októbra. V novembri začala s náhodnými kontrolami podozrivých vozidiel. Časť prevádzačov zadržala hliadka hneď za hranicami v okrese Korneuburg. Zvyšní sa ukrývali v hlavnom meste Rakúska.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Počas jednej cesty bolo podľa polície v upravených autách prepašovaných 12 – 15 ľudí. Rekordný „úlovok“ sa rakúskej polícii podaril 16. novembra, keď od srbsko-maďarských hraníc smerovalo do Rakúska až 25 vozidiel s približne 200 – 300 ľuďmi. Zastavených bolo vtedy 14 vozidiel, v ktorých sa našla hotovosť vo výške niekoľko tisíc eur. Niektorí vodiči sa pokúsili ujsť, pričom jeden spôsobil na úteku dopravnú nehodu. 

Odporúčané
Nútili ich k prostitúcii či k práci v nechtových štúdiách. Nemci rozbili gang prevádzačov, stopy viedli na Slovensko Nútili ich k prostitúcii či k práci v nechtových štúdiách. Nemci rozbili gang prevádzačov, stopy viedli na Slovensko 31. mája 2021, 11:34

Pašeráci boli najímaní prostredníctvom inzerátov na sociálnych sieťach a pochádzali hlavne z krajín východnej Európy, Moldavska, Ukrajiny, Poľska, ale i z Uzbekistanu. V inzerátoch im sľubovali prácu šoféra a slušnú odmenu vo výške dvoch až troch tisíc eur mesačne.

Domov
Zdieľať
Diskusia