Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. novembra 2021, 17:59
Čas čítania 1:17
Viktor Kniš

Nezaočkovaní si môžu kúpiť len lieky a potraviny, zaočkovaní majú veľa výhod aj v čiernych okresoch. Takto sa sprísnia opatrenia

NEWS KORONAVÍRUS VLÁDA EDUARDA HEGERA
Uložiť Uložené

Situácia je podľa predsedu vlády veľmi vážna a najbližšie tri týždne preto musíme výrazne sprísniť opatrenia.

Predseda vlády Eduard Heger a minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský predstavili na tlačovej konferencii nové opatrenia, ktoré vláda schválila v dôsledku extrémne zhoršenej situácie v súvislosti s koronavírusom. 

„Situácia v nemocniciach je kritická, do tejto situácie sme sa dostali hlavne preto, že sa nedodržiavajú opatrenia z covid automatu,“ povedal Eduard Heger na úvod a poďakoval sa konzíliu odborníkov, ktoré sa dlhodobo venuje navrhovaniu opatrení. Premiér tvrdí, že súhlasí so všetkými návrhmi, ktoré odborníci predniesli. 

Situácia je podľa predsedu vlády veľmi vážna a najbližšie tri týždne preto musíme výrazne sprísniť opatrenia. Z nových návrhov vyplývajú väčšie výhody pre zaočkovaných, nezaočkovaní bez testov a tí, ktorí ochorenie covid-19 neprekonali, budú môcť navštevovať iba esenciálne obchody – potraviny a lekárne. 

Návrhy, ktoré konzílium predložilo a vláda plánuje schváliť vo štvrtok:

  • práca v režime OTP + kontrola tohto režimu;
  • hromadné podujatia budú len pre zaočkovaných;
  • návšteva neesenciálnych obchodov vrátane nákupných centier len pre očkovaných a ľudí, ktorí prekonali covid-19; 
  • športové súťaže len v režime OTP;
  • wellness a akvaparky len pre očkovaných a ľudí, ktorí prekonali covid-19;
  • hotely len pre očkovaných a ľudí, ktorí prekonali covid-19; v čiernej fáze úplne zatvorené.

Smerujeme k humanitárnej kríze

Odborníci vyzývajú ľudí, aby sa proti tomuto ochoreniu dali zaočkovať. Slovensko podľa nich smeruje pre aktuálnu situáciu okolo nového koronavírusu k humanitárnej kríze. Členka konzília odborníkov Alena Košťálová konštatovala, že ak sa situácia „nezabrzdí“, môže dôjsť k tomu, že pacientov s ochorením covid-19 nebudú môcť do nemocníc prijať.

Odporúčané
V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? 25. decembra 2022, 12:00

„Dnes máme pandemický vlak rozbehnutý tak rýchlo, že keď nepribrzdíme, tak sa naozaj rútime do humanitárnej katastrofy,“ vyhlásila Košťálová. Nemocnice sú podľa nej reálne pred kolapsom a hrozí, že keď na Slovensku bude tento trend pokračovať, tak za nejaký čas sa do nich covidový pacient, ktorý potrebuje zdravotnú starostlivosť, nedostane, „ale ani ten, ktorý covid-19 nemá a potrebuje starostlivosť pre iné ochorenie“, podotkla.

Aj keď bolo na rokovaní vlády témou aj zavedenie núdzového stavu alebo lokálneho zákazu vychádzania, medzi finálne opatrenia sa žiadna forma lockdownu po vzore Rakúska nedostala. 

Domov
Zdieľať
Diskusia