Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. novembra 2021 o 12:19
Čas čítania 1:06
Ema Stanovská TASR

Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala vládnu novelu o nových protipandemických opatreniach

NEWS KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Zamestnávateľ bude môcť zisťovať, či sú jeho zamestnanci zaočkovaní, testovaní alebo prekonali covid.

Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala v nedeľu večer (14. 11.) vládnu novelu súvisiacu s treťou vlnou pandémie. Podľa nej by sa mal zamestnanec pri vstupe do práce preukázať očkovaním proti ochoreniu covid-19, potvrdením o prekonaní ochorenia alebo negatívnym výsledkom testu.

Vyžadovať to budú môcť aj v prevádzkach. Osobu, ktorá odmietne preukázať svoju totožnosť, nebudú musieť vpustiť do prevádzok či na hromadné podujatie.

Zamestnanec by si mal podľa legislatívy testovanie zabezpečiť sám alebo mu ho má bezplatne zabezpečiť zamestnávateľ. Ak zamestnanec odmietne bezplatné testovanie v práci, bude to môcť zamestnávateľ kvalifikovať ako prekážku v práci na strane zamestnanca, a to bez náhrady mzdy

Ak testovanie odmietne policajt, colník alebo vojak, automaticky môže dostať služobné voľno bez nároku na plat. Policajt bude môcť od ľudí vyžadovať potvrdenie o očkovaní, prekonaní covidu alebo negatívnom teste na ochorenie covid-19.

Tisíceurová pokuta za urazenie zdravotníka

Počas krízovej situácie bude možné z dôvodu ochorenia covid-19 uzatvoriť prevádzku. Mala by tak urobiť osoba vykonávajúca štátny zdravotný dozor a o pomoc môže požiadať aj policajta. Okamžite uzatvoriť prevádzku, prípadne jej časť, z dôvodu porušenia nariadených opatrení budú môcť až na 30 dní.


Ak niekto urazí zdravotníkov, sfalšuje covid pas alebo ohrozí poskytovanie zdravotnej starostlivosti, bude môcť dostať pokutu až do výšky 1 000 eur. 


Podľa nových pravidiel sa pandemická PN od 1. decembra dostane na úroveň štandardnej PN. Doteraz boli podmienky pandemickej PN výhodnejšie.


Upraví sa napríklad výška sumy úrazového príplatku zdravotníkov tak, aby zodpovedala právnemu stavu mimo krízovej situácie. V zákone sa časovo ohraničí platnosť obmedzení zamestnancov na základe očkovania, potvrdenia o prekonaní ochorenia covid-19 alebo negatívneho testu. Platiť bude len do 1. mája 2022. Legislatíva tiež stanovuje, aby vláda upravila podmienky zabezpečenia bezplatného dodania testov.

Domov
Zdieľať
Diskusia