Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. októbra 2021, 10:48
Čas čítania 1:12
Tímea Krauszová

Svetoví lídri toho narozprávajú veľa, ale nič nerobia. Kráľovnú Alžbetu II. rozčuľuje, že prehrávame boj s klimatickou krízou

Svetoví lídri toho narozprávajú veľa, ale nič nerobia. Kráľovnú Alžbetu II. rozčuľuje, že prehrávame boj s klimatickou krízou
Zdroj: Victoria Jones - WPA Pool/Getty Images
NEWS BRITSKÁ KRÁĽOVSKÁ RODINA
Uložiť Uložené

Alžbeta II. vraví, že ju irituje nečinnosť svetových lídrov.

Britská kráľovná Alžbeta II. má už dosť ľudí, ktorí veľa rozprávajú, ale nič neurobia. Kritizuje svetových lídrov za ich nečinnosť v boji proti klimatickej kríze. Podľa BBC ju nahnevalo, že na nadchádzajúci klimatický samit Cop26, ktorý bude v Glasgowe koncom októbra, sa mnohí svetoví lídri ani nechystajú prísť. Tvrdé slová im adresovala počas príhovoru na ustanovujúcom zasadnutí škótskeho parlamentu vo štvrtok.

Hovoria, ale nekonajú

Kráľovná sa rozprávala s vojvodkyňou z Cornwallu a s Elin Jonesovou, predsedníčkou parlamentu, aj o samite Cop26. Chystajú sa tam viacerí členovia kráľovskej rodiny. „Je to zvláštne, no nie? Celý čas počúvam o Cop26, ale stále neviem, kto príde. Nemám ani poňatia,“ povedala kráľovná. 

Nepáči sa jej, že skôr vie vymenovať svetových lídrov, ktorí nepotvrdili svoju účasť, než tých, ktorí už prisľúbili, že prídu. Účasť na konferencii, ktorú organizuje OSN, ešte neohlásili austrálsky premiér Scott Morrison, ruský prezident Vladimir Putin, indický premiér Narendra Modi a ani brazílsky prezident Jair Bolsonaro. Hlava Spojených štátov amerických Joe Biden už potvrdil, že príde. Čínsky prezident Si Ťin-pching už, naopak, povedal, že sa nezúčastní.

Domov
Zdieľať
Diskusia