Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti VIASAT.
29. septembra 2021, 10:30
Čas čítania 2:57
Sponzorovaný obsah

Temnota aj strohý humor. Zostavili sme zoznam najlepších fínskych filmov a seriálov, ktoré ťa chytia a nepustia

Temnota aj strohý humor. Zostavili sme zoznam najlepších fínskych filmov a seriálov, ktoré ťa chytia a nepustia
Zdroj: Epic Drama
FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Zostavili sme zoznam najlepších filmov fínskej produkcie.

Streamovacie platformy sú preplnené filmami a seriálmi mnohých žánrov. Len si spomeň, koľkokrát si na internete hľadal, čo si pozrieť, a než si sa stihol rozhodnúť, bolo už neskoro a ty namiesto hodín napätia pri trileri alebo smiechu pri komédii odchádzaš spať znudený.

Už niekoľkokrát sme sa presvedčili, že platforma Epic Drama má v ponuke celý rad kvalitných seriálov a so žiadnym z nich nemôžeš siahnuť vedľa. Televízna stanica rozhodne nezaostáva ani za svojou zahraničnou konkurenciou.

Práve preto sme sa v spolupráci s Epic Drama rozhodli uľahčiť ti rozhodovanie. Aby sme ti pomohli s výberom toho, čo si dnes pozrieť, zostavili sme pre teba zoznam TOP 5 filmov a seriálov, ktoré stoja za to. A aby sme ti ponúkli niečo trochu iné, než nájdeš všade inde, zamerali sme sa na filmy a seriály pochádzajúce z Fínska. Popcorn do ruky, začíname.

1. V tieni tajných služieb

Fínsko je počas studenej vojny dôležitým územím. Ovládnuť sa ho snaží ako sovietske KGB, tak i americká CIA. Fínsko samotné však chce za každú cenu udržať svoju nezávislosť, o čo sa má snažiť tamojšia tajná služba Päsť. Hlavná hrdinka, ktorá sa pridáva do tímu fínskych tajných služieb, počas seriálu postupne rozplieta svoju minulosť a čoskoro zistí, že je to práve ona, kto má v rukách budúcnosť krajiny. 

Ve stínu tajných služeb
Zdroj: Epic Drama

Sú to práve osobné a profesijné vzťah protagonistky, ktoré v kulisách prezidentských volieb a siete tajných služieb robia zo seriálu dielo, ktoré ťa chytí a nepustí.

Úspešný seriál sa dočkal aj druhej série, v ktorej nastupuje do funkcie nový prezident. Vedúci Päste ho musí presvedčiť, že je ten pravý, kto mu má kryť chrbát. Postupne sa však dozvedá o pláne, ktorý ohrozuje nielen existenciu tajnej služby, ale aj celého Fínska. V Rusku totiž vzniká nová tajná jednotka Bratia hnevu, ktorá plánuje škandinávsky sneh zmáčať krvou.

Ve stínu tajných služeb
Zdroj: Epic Drama

Za seriálom, ktorého druhú sériu uvedie Epic Drama 30. septembra o 21.00 h, stojí významný režisér AJ Annila. Ten má na starosti napríklad také dielo ako The Eternal Road z roku 2017, za ktorý si vyslúžil rekordných 13 nominácií na Jussi Awards, čo sú akoby fínske Oscary. Z týchto nominácií premenil celkovo šesť vrátane ceny za najlepšiu réžiu a najlepší film.

2. Moja matka 

Keď bolo Fínsko vtiahnuté do druhej svetovej vojny, narukuje aj otec malého Eera, ku ktorému sa za veľmi krátky čas donesie smutná správa – otec padol v boji. Zrútená mama posiela syna do neutrálneho Švédska, a hoci tam má chlapec náhradnú rodinu, trpí veľkou túžbou vrátiť sa domov. Film bol natočený podľa rovnomenného románu Heikkiho Hietamiesa a ide o skutočné udalosti z minulého storočia, keď rodiny poslali do bezpečnejšieho Švédska dokopy okolo 70-tisíc detí.

3. Muž bez minulosti

Snímku z roku 2002 napísal a natočil Aki Kaurismäki. Hovorí o príbehu muža, ktorého hneď po príjazde do nového mesta prepadnú, brutálne zbijú a okradnú. Nakoniec mu pomôže skupina bezdomovcov a miestna Armáda spásy. Po tom, čo sa dostane z najhoršieho, zisťuje, že jeho pamäť je preč. K problému sa však stavia čelom, pracuje v pobočke Armády spásy, pomáha miestnej lokálnej kapele k úspechu a začína úplne nový život – až do chvíle, keď sa jeho minulosť prihlási o slovo a on si musí vybrať medzi dvomi životmi.

Silný príbeh zarezonoval nielen medzi porotcami Festivalu v Cannes, kde vyhral Veľkú cenu poroty, ale aj v Miroslavovi Krobotovi, ktorý v roku 2010 podľa filmu zrežíroval rovnomennú divadelnú adaptáciu pre Dejvické divadlo.

4. Nahí v saune

Je asi málo vecí, ktoré Fínsko charakterizujú viac než sauny. Dokument Nahí v saune z roku 2010 sa venuje práve tomu, prečo sú také populárne. Joonas Berghäll a Mika Hotakainen, ktorí za dokumentom stoja, si všimli zaujímavý jav. Obnažení muži v saunách vystupujú zo svojich tvrdých škrupín a otvárajú svoje duše. Vo filme ti tak priblížia príbehy o smrti, láske, narodení a živote v jeho nahote.

5. Roba

Na začiatku roka 2012 odštartoval krimiseriál, ktorý zachytáva (ne)všedné dni na policajnej stanici v Helsinkách. Tam prichádza nový kapitán, ktorý na stanici otvára diskusiu o súčasnom stave fungovania uniformovaných jednotiek. V štyroch sériách ťa seriál prevedie dramatickými situáciami, ktoré rozbíja strohým fínskym humorom.

Fínska televízia a kinematografia však majú čo ponúknuť aj okrem vyššie spomenutých filmov. Ďalšími nezabudnuteľnými filmami a seriálmi sú napríklad White Wall, Invisible Heroes alebo Bad Apples, poprípade ktorékoľvek dielo práve od AJ Annilu, u ktorého sa dá použiť spojenie „čo dielo, to klenot“. Práve s týmto režisérom môžeš začať napríklad sériu V tieni tajných služieb, takže 30. septembra si nezabudni nastaviť budík na 21.00 h.

Pozrieť si premiéru
Domov
Zdieľať
Diskusia