Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Richard Bonde
10. septembra 2021, 17:42
Čas čítania 0:54

Rýchlovlakov sa možno dočkáme aj na Slovensku. Cesta z Bratislavy do Prahy vďaka nim môže trvať menej ako hodinu a pol

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Vláda s projektom súhlasí, odklepla už aj návrh na financovanie.

Cesta vlakom z Bratislavy do Prahy sa dnes aj bez meškaní vyšplhá na nekonečné 4 hodiny. Minister dopravy a výstavby Andrej Doležal v živom prenose na Facebooku potvrdil, že by sa to už o pár rokov mohlo zmeniť.

10. septembra 2021, 11:39 Čas čítania 0:57 Raperovi do hlavy implantovali háčiky, aby mohol mať vlasy vytvorené zo zlatých retiazok. Chce vyzerať, akoby vyšiel zo zlatníctva Raperovi do hlavy implantovali háčiky, aby mohol mať vlasy vytvorené zo zlatých retiazok. Chce vyzerať, akoby vyšiel zo zlatníctva

Môže za to dokument, ktorým sa členské štáty V4 zaviazali preskúmať možnosti takejto trate na trase Budapešť – Bratislava – Brno – Praha/Varšava. Dokument podpísali už v roku 2018, no štúdia doposiaľ dokončená nebola. Až doteraz.

Andrej Doležal potvrdil, že Slovensko sa bude podieľať na vytváraní tejto železničnej siete. Slovenská vláda totiž na rokovaní odsúhlasila jej financovanie. „Včerajší súhlas vlády je pozitívnym signálom pre V4, že to myslíme vážne. Ak by sme teraz na ten vlak nenastúpili, hlásia sa Slovinsko a Rakúsko s inými koridormi a hrozí, že nás rýchlotrať obíde,“ upozorňuje Doležal.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Unsplash/László Glatz/na voľné použitie

Plánovaná trať by sa mala začínať v stanici Budapešť-Kelenföld, odkiaľ zamieri na západ do Györu. Tam sa rozdelí na západnú vetvu smerom do Viedne a východnú smerom do Brna, ktorá pôjde aj cez Bratislavu. V Brne sa trať opäť rozdvojí, tentoraz na pražskú a varšavskú vetvu.

10. septembra 2021, 13:31 Čas čítania 0:38 Toľkoto leží v slovenských nemocniciach zaočkovaných pacientov, väčšinu hospitalizovaných však tvoria nezaočkovaní Toľkoto leží v slovenských nemocniciach zaočkovaných pacientov, väčšinu hospitalizovaných však tvoria nezaočkovaní

Cesta z maďarskej do českej metropoly by mala trvať približne dve hodiny, do tej poľskej, prirodzene, o niečo viac. Riaditeľ slovenských železníc Miroslav Havrila pre Hospodárske noviny prezradil, že trať by mala byť stavaná až na rýchlosť 500 km/h. Je však možné, že úsek Bratislava – Brno bude obmedzený len na 200 km/h.

Domov
Zdieľať
Diskusia