Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. augusta 2021, 17:40
Čas čítania 2:12
Jakub Paulík TASR Viktor Kniš

Zastavil ozbrojených kukláčov zo Sobraniec, keď vybehli na vyšetrovateľov NAKA. Policajného prezidenta Kovaříka obvinili

NEWS POLÍCIA SR
Uložiť Uložené

Krajská prokuratúra si posvieti na Petra Kovaříka.

Krajská prokuratúra v Bratislave obvinila policajného prezidenta Petra Kovaříka zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa v súbehu so zločinom marenia spravodlivosti. O veci informoval hovorca Generálnej prokuratúry SR Dalibor Skladan.

Obvinenie súvisí so zastavením zásahu hraničných policajtov zo Sobraniec, ktorý nariadila Diana Santusová ako šéfka vyšetrovacieho tímu inšpekcie. Jej špeciálny tím sa zameral na vyšetrovanie vyšetrovateľov NAKA z elitnej skupiny Očistec.

„Dňa 26. augusta KP Bratislava bolo vznesené obvinenie voči prezidentovi Policajného zboru SR Petrovi K. pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa v súbehu so zločinom marenia spravodlivosti na tom skutkovom základe, že mal zmariť prebiehajúci zásah zadržiavania, ako aj vykonanie nasledujúcich trestnoprocesných úkonov s obvinenými osobami Matej Zeman a Peter Petrov,“ povedal Skladan.

Odporúčané
Krivé výpovede, záhadná návšteva na NAKA i v Leopoldove pred výsluchom a nevysvetlené výjazdy. Príbehy kajúcnikov sa zamotávajú Krivé výpovede, záhadná návšteva na NAKA i v Leopoldove pred výsluchom a nevysvetlené výjazdy. Príbehy kajúcnikov sa zamotávajú 29. júla 2021, 12:37

Vyšetrovateľka o zásahu klamala nadriadeného, tvrdí Kovařík

Policajný prezident podal proti obvineniu sťažnosť. „Môžem potvrdiť, že som si dnes prevzal obvinenie z rúk prokurátora. S obvinením absolútne nesúhlasím, vypovedal som a podal som sťažnosť a námietku zaujatosti voči všetkým prokurátorom Krajskej prokuratúry Bratislava. Celú vec vnímam ako pokračovanie tlaku na políciu kvôli vyšetrovaniu veľkých prípadov na NAKA,“ konštatuje policajný prezident v oficiálnom stanovisku. 

Kovařik tvrdí, že svoje rozhodnutie prerušiť zásah Úradu inšpekčnej služby pri akcii zadržiavania svedkov-kajúcnikov považuje za správny. Komentoval ho už na tlačovej konferencii pred niekoľkými týždňami, keď zároveň vysvetlil, že v čase zastavenia zásahu hraničných policajtov zo Sobraniec nemal vedomosť o tom, že by príslušníci NAKA prevážali spolupracujúcich obvinených. 

Vyšetrovateľka špeciálneho tímu Úradu inšpekčnej služby Diana Santusová podľa neho porušila interné predpisy. Vraj nemala na zásah povolenie od kompetentnej osoby. 

„Mám informácie o tom, že oklamala svojho nadriadeného, a keby postupoval v súlade s predpismi, nemuseli by sme riešiť zásah vo vzťahu k členom tímu Očistec,“ dodal Kovařík. Pre údajné klamstvá bude musieť Santusová absolvovať aj detektor lži. 

Odporúčané
Bývalý člen NAKA: Vyhrážali sa nám, že skončíme zakopaní v Karpatoch. Brali sme to však ako súčasť našej práce (Rozhovor) Bývalý člen NAKA: Vyhrážali sa nám, že skončíme zakopaní v Karpatoch. Brali sme to však ako súčasť našej práce (Rozhovor) 16. marca 2024, 9:30

Santusovú krátko po zásahu stiahli, Robert Fico na tlačovej konferencii v utorok hovoril, že sa proti nej chystá akcia v NAKA. Žiadna sa však nekonala. 

Podľa Kovaříka sú vyšetrovatelia najzávažnejších káuz nielen pod psychickým a mediálnym tlakom a čelia útokom opozície, ale niekto ich vraj ohrozuje aj fyzicky. Na autách im údajne niekto dokonca uvoľnil kolesá. Nie je jasné, či išlo o snahu zastrašiť ich alebo spôsobiť inú ujmu.

Policajný prezident však dodáva, že ide o skúsených policajtov, ktorí sa nezľaknú, pretože sa v kariére viackrát stretli s organizovaným zločinom. 

Kovarik
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Kontroverzná Santusová píše list politikom

Bývalá vedúca špecializovaného vyšetrovacieho tímu inšpekcie Diana Santusová pred dvoma týždňami poslala list prezidentke, premiérovi, predsedovi parlamentu a ďalším politikom. Tvrdí v ňom, že vyšetrovatelia NAKA slepo veria v kajúcnikov a nezameriavajú sa na iné dôkazy. Orgány činné v trestnom konaní dlhodobo upozorňujú, že okrem výpovedí svedkov majú aj vecné a listinné dôkazy, zároveň platí, že keď tzv. „kajúcnici“ vypovedajú, nevedia, akými dôkazmi vyšetrovatelia disponujú. Ak by klamali, mohli by si privodiť ďalšie trestné stíhanie a prišli by o všetky výhody, ktoré im zo zákona prináležia. 

Odporúčané
Boli sme s policajtmi na hraniciach: Vodiči sa zdržaniu netešia, ale úkony rešpektujú (Reportáž) Boli sme s policajtmi na hraniciach: Vodiči sa zdržaniu netešia, ale úkony rešpektujú (Reportáž) 7. októbra 2023, 12:30

Znenie listu Santusovej na sociálnej sieti zverejnil Peter Pčolinský – brat väzobne stíhaného Vladimíra Pčolinského, ktorého za mreže dostali práve vyšetrovatelia NAKA a tých Santusová vyšetrovala.

Mininster vnútra Roman Mikulec v rámci tejto kauzy stojí za policajným prezidentom, ktorý je jeho priamym nominantom. Naopak, Santusovú kritizuje. Mikulec dôveruje svojim podriadeným vrátane povereného riaditeľa inšpekcie, ktorý postavil Santusovú mimo služby.

Dodáva, že považuje za zarážajúce, keď sa vyšetrovateľka exponovanej kauzy obracia listom na politikov, keďže nejde o politickú záležitosť. Podľa ministra vnútra vyšetrovateľka viackrát porušila interné postupy, keď obchádzala svojich nadriadených. 

Domov
Zdieľať
Diskusia