Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
25. augusta 2021, 21:03
Čas čítania 0:57
Ema Stanovská TASR

Zbohom, kapitán Danko a plukovník Fico. Verejní funkcionári už nebudú môcť získavať vojenské hodnosti

NEWS POLITICI
Uložiť Uložené

Vláda schválila nový návrh novely zákona o brannej povinnosti.

Vláda v stredu schválila návrh novely zákona o brannej povinnosti a ďalších zákonov, na základe ktorej už verejní funkcionári nebudú môcť získavať vojenské hodnosti. Dôvodom je, že hodnosti vojaka vo výslužbe a vojnového veterána sa majú udeľovať ako prejav morálneho ocenenia. Informovala o tom TASR.

„Na základe poznatkov z aplikačnej praxe, keď boli verejní funkcionári vymenovaní alebo povýšení bez náležitého zdôvodnenia alebo v súvislosti s výkonom ich verejnej funkcie aj o niekoľko hodností, a v snahe zabrániť takémuto konaniu v budúcnosti, sa navrhuje, aby takto oceňovaný vojak vo výslužbe alebo vojnový veterán nebol verejný funkcionár,“ uviedol rezort obrany v dôvodovej správe.

Povýšenie do hodnosti vojaka v zálohe by malo byť možné len v prípade, že je povýšený zaradený do aktívnych záloh. Vymenovať alebo povýšiť do vojenskej hodnosti vojaka vo výslužbe a vojnového veterána by malo byť možné až po zániku brannej povinnosti.

„Takéto trápnosti sa už nebudú diať“

K schváleniu návrhu sa na svojom Facebooku vyjadril aj minister obrany Jaroslav Naď, ktorý novelu inicioval. „Ďakujem kolegom, že dnes na vláde podporili môj návrh novely zákona, ktorou skončí nezmyselné povyšovanie tých, ktorí na to nemajú nárok. Hovorím o politikoch, ktorí boli povyšovaní len z titulu svojej politickej funkcie. Pamätáte si kapitána Danka či plukovníka Fica? Nuž, tak takéto neprávosti až trápnosti sa diať už nebudú môcť.“


Podrobnosti o vymenúvaní do vojenskej hodnosti alebo povyšovaní do vojenskej hodnosti vojakov vo výslužbe by mal určovať prezident Slovenskej republiky, rovnako ako to určuje pre vojnových veteránov.

Domov
Zdieľať
Diskusia