Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. augusta 2021, 13:04
Čas čítania 1:29
Adam Novosad

Veliteľ slovenského zásahu v Afganistane: Jednu ženu som musel vytiahnuť zo zeme, inak by ju ušliapali. Riziko sa nedalo odhadnúť

NEWS AFGANISTAN
Uložiť Uložené

Evakuačný let do Afganistanu bol bez väčších problémov, ale situácia na letisku bola chaotická.

„Najpamätnejšie bolo, keď som musel jednu občianku zo zoznamu doslova ťahať z davu ľudí, pretože spadla na zem a takmer ju ušliapali, takže sme tam boli v poslednej chvíli,“ hovorí veliteľ zásahu. Elitná skupina slovenských vojakov zasahovala minulý týždeň v Afganistane, odkiaľ museli evakuovať 18 ľudí.

Dnes vojaci za svoj zásah dostali plakety aj ocenenia od ministra obrany Naďa, ktorému sekundoval premiér Heger aj minister zahraničných vecí Ivan Korčok.

Rozkaz odletieť na záchrannú misiu do Afganistanu dostali vojaci len niekoľko desiatok hodín predtým, ako mali sedieť vo vojenskom špeciáli Spartan. Na zozname evakuovaných sa nachádzalo 18 ľudí, ktorých mali vojaci na mieste identifikovať, vytiahnuť z davu a odletieť s nimi bezpečne naspäť domov.

Domov
Zdieľať
Diskusia