Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. júla 2021, 8:55
Čas čítania 1:17
Viktor Kniš TASR

Ústavný súd sa pomýlil v uznesení, zaočkovaní jednou dávkou získali 2 dni navyše na prechod hranicami bez 5-dňovej karantény

NEWS HRANICE
Uložiť Uložené

Režim pre pendlerov a deti od 12 do 18 rokov sa nemení, aj keď pôvodné uznesenie Ústavného súdu naznačovalo zrušenie celého paragrafu. Nakoniec rušia len jeden odsek.

Ústavný súd spravil chybu v uznesení k pozastaveniu časti vyhlášky úradu verejného zdravotníctva k režimu na hraniciach. Ústavný súd pozastavil len časť týkajúcu sa osôb, ktoré absolvovali prvú dávku vakcíny do 9. júla.

Výhody pre ľudí zaočkovaných iba prvou dávkou rušia v celom rozsahu, ale dali im dvojdňový náskok

Informovala o tom televízia Markíza, ktorej to potvrdil tlačový a informačný odbor Kancelárie ÚS SR. Súd plánuje vo štvrtok zverejniť opravné uznesenie, keďže uznesenie Ústavného súdu nadobúda platnosť až v momente zverejnenia v Zbierke zákonov. 


Ústavný súd pozastavil paragraf 9 spomínanej vyhlášky, ktorý obsahuje tri odseky upravujúce režim pre zaočkovaných prvou dávkou, pre pendlerov a pre deti. Pôvodné uznesenie hovorí o pozastavení všetkých troch odsekov. Ústavný súd podľa televízie Markíza priznal chybu s tým, že pozastavenie vyhlášky sa týka len odseku o režime pre ľudí s jednou dávkou vakcíny.


Režim pre pendlerov a deti od 12 do 18 rokov sa nemení.

Zaočkovaní jednou dávkou vakcíny pôvodne podľa najnovšej vyhlášky upravenej po intervencii Ústavného súdu mohli opustiť karanténu po prvom dni od návratu zo zahraničia, nezaočkovaní až na piaty deň izolácie. Ústavný súd tak opäť zasiahol, pretože ľudí po prvej dávke nemožno považovať za plne zaočkovaných, a tak by mali mať rovnaké práva ako nezaočkované osoby. Výhody pre ľudí zaočkovaných iba prvou dávkou sa teda rušia v celom rozsahu.

hraničný priechodČunovo - Rajkaprotest
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Zásadné zmeny na hraniciach sa nekonajú

Premiér Eduard Heger rešpektuje rozhodnutie pozastaviť časť vyhlášky úradu verejného zdravotníctva upravujúcej režim na hraniciach. Pripomienky sa zapracujú po vydaní písomného rozhodnutia. 


„Zatiaľ nemáme písomné rozhodnutie Ústavného súdu. V každom prípade ho predseda vlády bude rešpektovať a pripomienky sa zapracujú. Dovtedy platí na hraniciach aktuálny stav. Na zapracovanie je zákonom stanovená lehota, ktorú dodržíme,“ skonštatovala hovorkyňa premiéra.

Odporúčané
Boli sme s policajtmi na hraniciach: Vodiči sa zdržaniu netešia, ale úkony rešpektujú (Reportáž) Boli sme s policajtmi na hraniciach: Vodiči sa zdržaniu netešia, ale úkony rešpektujú (Reportáž) 7. októbra 2023, 12:30

SaS neočakáva zásadné zmeny na hraniciach. „Rozhodnutie Ústavného súdu SR rešpektujeme. Prechodné ustanovenie, ktoré sa týkalo ľudí, ktorí boli očkovaní prvou vakcínou, je dané do 2. augusta. Aj z toho dôvodu, že rozhodnutie ÚS bude účinné až od zverejnenia, nepredpokladáme dovtedy zásadné zmeny v pravidlách na hraniciach,“ uviedol poslanec SaS Alojz Baránik.

Domov
Zdieľať
Diskusia