Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. januára 2016, 14:33
Čas čítania 0:00
Jakub P.

Kanye West začína rok 2016 skladbou Facts, na ktorej ospevuje jeho tenisky s adidasom

HUDBA ADIDAS KANYE WEST
Uložiť Uložené

Yeezy, Yeezy, Yeezy just jumped over Jumpman. Kanye West takto odštartoval nový rok. Znamená to, že SWISH je blízko?

Na akúkoľvek novinku od Kanye Westa sme minulý rok čakali naozaj nedočkavo, no nakoniec sme sa pomaly zmierili s tým, že Yeezus naozaj vydá novú skladbu, prípadne celý album SWISH, asi až ďalší rok. Keď tak Kim Kardashian ohlásila, že so začiatkom roku 2016 pošle do sveta jej manžel a dvojnásobný otecko track Facts, väčšina fanúškov hip-hopu sa už len zo zvedavosti nevedela dočkať. 

Pieseň s produkciou od dua Southside a Metro Boomin (ktorá je pravdepodobne vytiahnutá alebo inšpirovaná tou na skladbe Jumpman od Futurea a Drakea) začína tradičným Kanye samplom, keď 'Ye vysamploval starší song Dirt & Grime. Potom nasleduje refrén, ktorý jasne prezradzuje, o čom skladba Facts vlastne je: "Yeezy, Yeezy, Yeezy just jumped over Jumpman." Skrz dve slohy ospevuje Yeezy jeho kontrakt s adidasom ohľadom tenisiek Yeezy Boost. Aj keď nevydal minulý rok album, vynahradil si to spomínanými topánkami, ktoré po celom svete spustili zakaždým obrovský ošiaľ: "I ain't dropped the album but the shoes went platinum." Na druhej strane, takýto úspech najviac zasiahol najväčšieho rivala adidasu, Nike, ktorému Yeezus posiela okrem refrénu viacero odkazov, vrátane coveru pripomínajúceho logo Jumpmana.

"I done talked a lot of shit but I just did the numbers."

Kanye West začína rok 2016 skladbou Facts, na ktorej ospevuje jeho tenisky s adidasom

Pomedzi referencie k adidasu a Nike však Kanye do skladby vmestil aj iné riadky. Viackrát spomenul svoje ranty, ktoré prichádzajú dosť spontánne a zakaždým sa v nich objaví nejaký vtipný a zaujímavý výrok, pripomína aj kandidatúru na prezidenta USA v roku 2020 či chváli aplikáciu Kimoji od Kim Kardashian, ktorá vraj zarába za minútu milión dolárov: "Plus Kimoji just shut down the app store, uh! / And we made a million a minute, we made a million a minute." Skladba Facts je zakončená peknými barmi vyjadrujúcimi úctu zosnulému DJ-ovi Timbuck2, ktorý bol Yeezyho kamarát a v decembri zomrel na rakovinu vo veku 34 rokov. Či uvidíme túto skladbu, na ktorej 'Ye prejavil svoje rapové ja, na doske SWISH, nie je zatiaľ známe.

Pre viac informácií zo sveta rapu sleduj Raporter 

Späť
Zdieľať
Diskusia