Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. augusta 2015, 16:55
Čas čítania 0:00
Richard Balog

Stylista, ktorý spolupracuje aj s Dominikou Cibulkovou alebo Majkom Spiritom. Zoznámte sa s Andrejom Kusalíkom (Rozhovor)

REFRESHER
Uložiť Uložené

Nielen o móde, ale aj o živote a budúcnosti sme sa porozprávali so známym slovenským stylistom žijúcim v našom hlavnom meste.

Móda a celkové dianie okolo tohto pre mnohých veľmi ťažko pochopiteľného odvetvia zažíva aj v našich končinách konečne rozkvet, a to aj vďaka ľuďom, ako je stylista Andrej Kusalík, ktorý nám veľmi ochotne poskytol rozhovor. V tom nám okrem iného prezradí aj aký je jeho vzťah so skvelou slovenskou tenistkou Dominikou Cibulkovou alebo o tom, čo pre neho znamená práca. Pokiaľ teda tvoj záujem o módne dianie nekončí len pri fotografiách z najnovších kolekcií známych módnych domov alebo iných predajcov, tak nižšie si môžeš prečítať sériu otázok a odpovedí so stále mladým rodákom z Bratislavy. 

Stylista, ktorý spolupracuje aj s Dominikou Cibulkovou alebo Majkom Spiritom. Zoznámte sa s Andrejom Kusalíkom (Rozhovor)

Zdravím Andrej, mohol by si sa prosím ťa na úvod, ako to už býva u nás dobrým zvykom, trochu bližšie predstaviť aj našim čitateľom, ktorý ťa doteraz nemali možnosť spoznať prostredníctvom tvojej práce a zároveň nám môžeš aj prezradiť, čomu sa momentálne venuješ najviac? Samozrejme, okrem dovolenkovania. 

Ahojte, v prvom rade ďakujem za oslovenie. Som Andrej, pochádzam z Bratislavy, kde momentálne aj žijem a mám 26 rokov. Pracujem ako módny stylista, redaktor a okrem toho sa venujem aj personálnemu nakupovaniu pre moje klientky. Tomuto odvetviu sa venujem už desiatym rokom, pričom momentálne ma najviac zamestnávajú práve zákazníčky a takisto aj práca pre magazín La Femme, v ktorom pôsobím na pozícií redaktora.

Skús nám priblížiť, ako si sa vôbec dostal k práci stylistu, ktorej sa venuješ veľmi úspešne už pomerne dlhý čas a to nielen u nás doma, na Slovensku, ale aj v zahraničí. Je podľa teba ťažké presadiť sa v danom obore alebo stále vidíš na trhu dostatok priestoru aj pre iných ľudí, ktorí by možno chceli začať so stylingom?

K móde, šatám a pekným ženám, len pasívne pochopiteľne, ma to ťahalo už od detstva :) Práve z tohto dôvodu som sa rozhodol neskôr aj ísť študovať odevnú školu. Zo začiatku som chcel byť návrhár, začínal som v ateliéri Fera Mikloška ako pomocník, pričom neskôr som sa vyprofiloval a začal riešiť len styling. Myslím si, že miesto je tu pre každého a konkurencia je, ako sa hovorí, zdravá. Každý stylista sa aj tak predsa venuje odlišnému štýlu, čo je veľmi dobré.

Keďže v poslednom období veľmi často spolupracuješ aj s viacerými známymi osobnosťami z našich končín, neprezradíš nám svoj tajný recept na úspech?

Úspech je veľmi relatívny pojem, ja chcem byť hlavné šťastný, a to určite som, aj vďaka ľuďom, s ktorými pri svojej práci prichádzam do pravidelného kontaktu. Napríklad s moderátorkou Erikou Judínyovou spolupracujem už dlhých desať rokov. Myslím si, že pokiaľ svoju prácu milujete, tak klienti to aj sami vycítia a tým pádom by sa mal dostaviť aj úspech.

Stylista, ktorý spolupracuje aj s Dominikou Cibulkovou alebo Majkom Spiritom. Zoznámte sa s Andrejom Kusalíkom (Rozhovor)
Stylista, ktorý spolupracuje aj s Dominikou Cibulkovou alebo Majkom Spiritom. Zoznámte sa s Andrejom Kusalíkom (Rozhovor)

Keď už sme pri tých známych osobnostiach, nedá sa mi neopýtať sa ťa na tvoju spoluprácu napríklad s Majkom Spiritom alebo Dominikou Cibulkovou, s ktorou si okrem iného aj dobrý priateľ, súdiac podľa príspevkov na Instagrame. Je rozdiel, keď pracuješ s niekým všeobecne známym a je na to upriamená aj oveľa väčšia pozornosť alebo sa snažíš nepripúšťať si možný tlak a plne sa sústredíš len na svoju prácu, ktorú chceš zakaždým odviesť čo najlepšie?

Vôbec nerozlišujem, či pracujem s mediálne známym alebo neznámym človekom. Vždy sa snažím podať čo najlepší výkon a vyhovieť danej klientke alebo klientovi. Čo sa týka samotnej Dominiky, tak áno, vďaka práci sa naše chodníčky spojili a stali sa z nás veľmi dobrí priatelia. Mám rád ľudí, ktorí na sebe tvrdo pracujú a sú vo svojej profesii top. Samozrejme, to všetko posúva dopredu aj mňa. 

Tým, že tvoja práca je úzko spätá s módou a si s ňou v prepojení takmer každý deň, tak predpokladám, že do istej miery sa tento fakt odráža aj na tvojej osobnosti. Myslíš, že si sa zmenil za ten čas, ktorý sa pohybuješ v danom prostredí alebo si stále ten istý Andrej, aký si bol aj pred spomínanými desiatimi rokmi?

Vizuálne som sa zmenil asi o milión stupňov :) Stylingovo určite taktiež a čo sa týka mňa ako osobnosti, tak to je dobrá otázka skôr na iných ľudí.  Ale myslím si, že v poslednom období som sa upokojil a takisto cítim aj oveľa väčšiu pokoru. Môže za to jeden človek, ktorý prišiel do môjho života, netreba ho menovať, ale som mu za to veľmi, veľmi vďačný :)

Stylista, ktorý spolupracuje aj s Dominikou Cibulkovou alebo Majkom Spiritom. Zoznámte sa s Andrejom Kusalíkom (Rozhovor)

Skúsme sa zamerať na samotnú módu aj trochu detailnejšie. Priznám sa, že párkrát som mal otvorený tvoj profil na Instagrame alebo na Facebooku a postrehol som, že obdivuješ prácu návrhárov, ako je napríklad Rick Owens alebo Ann Demeulemeester. Je práve podobná avantgardná odroda módneho priemyslu tou, ktorá ťa fascinuje najviac?

Rick je dizajnér, ktorého tvorbu nosím najradšej, milujem jeho maxi tričká, široké krátke nohavice a rovnako tak aj kabáty. Momentálne si veľmi idem aj doplnky od módneho domu Bottega Veneta. Myslím si, že postupne prechádzam do väčšej elegancie, keďže predtým som preferoval skôr divoké vzory Givenchy a podobne. Pokiaľ ide o topánky, aktuálne skoro stále nosím čierne Nike Roshe Run.

Ako približne vyzerá bežný deň v živote Andreja Kusalíka?

Každý, ale naozaj každý deň je úplne iný a práve to je na mojej práci úžasné. Napríklad včera dopoludnia som mal fotenie a večer som ešte stihol zostaviť outfit pre nový klip Majka Spirita. Dnes som zasa celý deň v kancelárií a mám obed s novou klientkou a hneď zajtra s ňou idem na dvojdňové nákupy do Prahy, takže ten život je skutočne pestrý ;) A aby toho náhodou nebolo málo, tak už tretím dňom zháňam jednu limitovanú kabelku pre zákazníčku. Čo ti poviem, je to boj! :)

Poznáš, respektíve stíhaš sledovať aspoň príležitostne aj náš web? Pokiaľ áno, tak v ktorej sekcii sa nachádzajú pre teba najviac zaujímavé články?

Úprimne, Refresher je jediný slovenský web portál, ktorý sledujem. Okrem toho navštevujem už len tie zahraničné, z čoho najradšej mám Style a WWD.

Stylista, ktorý spolupracuje aj s Dominikou Cibulkovou alebo Majkom Spiritom. Zoznámte sa s Andrejom Kusalíkom (Rozhovor)

Kde vidíš samého seba o takých napríklad 5-10 rokov? Stále v módnom priemysle alebo premýšľaš aj nad niečím iným a stále si nechávaš pootvorené aj iné, zadné dvierka?

Nie som človek, ktorý plánuje veci dopredu. Mňa moja práci baví a stále sa mení, takže ma pravdepodobne tak skoro neomrzí. Jediné, v čo dúfam, je, že do takých desiatich rokov sa konečne dokopem k tomu, aby som si urobil vodičský preukaz.

Na samotný záver nášho rozhovoru sa ti chcem veľmi poďakovať za tvoj čas a teraz už prenechávam priestor tebe, aby si mohol zanechať aspoň stručný odkaz našim čitateľom, respektíve tvojim fanúšikom a zároveň taktiež pridal link na čokoľvek budeš chcieť.

Ja ďakujem vám :) Móda je najviac, ale nemusí byť alfou a omegou života. Na záver pridám link na francúzskeho predajcu Colette, kde ľudia nájdu skvelú hudbu, časopisy a v neposlednom rade aj oblečenie. Zakaždým, keď som v Paríži, tak je to jedna z mojich prvých zastávok.

Instagram

Stylista, ktorý spolupracuje aj s Dominikou Cibulkovou alebo Majkom Spiritom. Zoznámte sa s Andrejom Kusalíkom (Rozhovor)

 Pokiaľ sa o módne dianie zaujímaš aj trochu bližšie, tak určite nezabudni navštíviť ani našu stránku Restyler, ktorá ti poskytne vždy len tie najzaujímavejšie a najhorúcejšie informácie z módneho sveta, ďakujeme!

Domov
Zdieľať
Diskusia