Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. mája 2021, 20:41
Čas čítania 1:36
Daniel Mikolášik

Pred 50 rokmi začali vyrábať v Československu Coca-Colu. Prvú fľašku k nám priniesol americký vojak počas 2. svetovej vojny

ZAUJÍMAVOSTI COCA-COLA
Uložiť Uložené

Prvá fľaška v socialistickom Československu stála 2,50 Kčs.

Coca-Cola slávi okrúhle výročie. Na našom území sa totiž vyrába už 50 rokov. Predávať sa začala ešte v socialistickom Československu v jednom jedinom variante – klasický nápoj v ikonickej sklenenej fľaši s objemom 250 ml za 2,50 Kčs.

Odporúčané
Veľký kolový test: Ako chutí údajne najlepšia kola na svete a z ktorej doslova škrípu zuby? Veľký kolový test: Ako chutí údajne najlepšia kola na svete a z ktorej doslova škrípu zuby? 23. februára 2020, 11:46

Česi a Slováci dodnes spomínajú, že nápoj Coca-Cola bol niečím mimoriadnym, čo stálo za to, aby si z neho odložili fľašu či neskôr plechovku. Za desaťročia sa však veľa zmenilo. Prišli nové príchute, spoločnosť dala prácu takmer desaťtisíc ľuďom v Česku a na Slovensku a stala sa ekologickejšou.
 
„Nápoj Coca-Cola sa vo svete vyrába už 135 rokov a spoločnosť pôsobí v takmer 200 krajinách sveta. V Česku a na Slovensku oslavuje úžasných 50 rokov. Je to pre nás mimoriadny míľnik a vážime si, že ho s nami Česi a Slováci oslávia. Rovnako ako s nimi nápoje značky Coca-Cola oslavujú ich najvýnimočnejšie chvíle už po celé desaťročia,“ hovorí šéfka spoločnosti pre Česko a Slovensko Natalia Stroe.

Prvú fľašku si so sebou na Slovensko doniesol americký vojak

Nápoj Coca-Cola sa na území Československa prvýkrát objavil spolu so spojeneckým vojskom americkej armády v roku 1945. Nezameniteľná chuť sa stala symbolom nového začiatku a túžby po lepšom živote. S tou sa spájala aj neskôr, keď červená etiketa s elegantným bielym nápisom Coca-Cola predstavovala moderný a slobodný spôsob života, aký si ľudia v socialistickom Československu priali.

Domov
Zdieľať
Diskusia