Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. mája 2021, 10:18
Čas čítania 2:29
Tímea Krauszová

Homosexualita nie je psychická porucha. Dnes sa oslavuje Medzinárodný deň boja proti homofóbii

NEWS LGBT+
Uložiť Uložené

Dňa 17. mája si pripomíname Medzinárodný deň boja proti homofóbii, bifóbii, intersexfóbii a transfóbii.

Dňa 17. mája si pripomíname Medzinárodný deň boja proti homofóbii, bifóbii, intersexfóbii a transfóbii. Presne pred 31 rokmi totiž Svetová zdravotnícka organizácia vyškrtla homosexualitu zo zoznamu psychických porúch.

Ani po troch dekádach sa však stále neskončil boj nielen za rovnoprávnosť, ale ani za obyčajný život bez predsudkov. Členovia LGBTI komunity sa stále boja prejaviť svoju lásku na verejnosti, čelia šikanovaniu či posudzovaniu a často sa stretávajú s neprijatím a diskrimináciou.

Boja sa chodiť von

Podľa prieskumov Agentúry EÚ pre základné práva (FRA) sa 6 z 10 LGBT ľudí bojí držať na verejnosti za ruky. S diskrimináciou sa stretáva asi polovica LGBT ľudí, pričom v roku 2020 prieskumy zaznamenali dokonca nárast, najviac u transrodových ľudí. Aj keď sa táto diskriminácia v spoločnosti vyskytuje čoraz častejšie a 2 z 5 opýtaných priznali, že ich pre sexuálnu orientáciu niekto obťažoval, takmer nikto incidenty nenahlásil polícii. 

Zatiaľ čo na Slovensku občianske združenie Mladí spustilo kampaň Odkaz pre LGBT+, my sa k dnešnému dňu pridávame s výberom zaujímavých rozhovorov, reportáží a komentárov na tému LGBT. Špecificky sa v nich venujeme právam týchto ľudí, téme dúhových rodín a registrovaných partnerstiev, ale aj cirkvi, tolerancii a bežnému životu, ktorý majú oproti heterosexuálom často komplikovanejší.

Komunita LGBT+.
Komunita LGBT+. Zdroj: Unsplash/Ian Taylor

Texty o dúhovej komunite

Aj zástupcovia cirkvi majú čo povedať k právam LGBT. Ondrej Prostredník je evanjelickým teológom, farárom a bývalým vysokoškolským pedagógom, ktorého podporovanie LGBTI komunity pripravilo o miesto na škole. LGBT vzťahy nepovažuje ako iní za zvrátenosť, a preto dúhovú komunitu podporuje.

Domov
Zdieľať
Diskusia