Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. apríla 2021, 8:53
Čas čítania 0:46
Kamila Šebestová

Jedna dávka Pfizeru alebo Astrazenecy zníži riziko nakazenia koronavírusom v domácnostiach až o polovicu

NEWS KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Potvrdzuje to štúdia Anglického úradu na ochranu zdravia.

Očkovanie vakcínou Pfizer a Astrazeneca podľa britských vedcov znižuje riziko nákazy koronavírusom medzi zaočkovanými v spoločnej domácnosti o 50 percent.

Štúdia dokázala, že ľudia po prvej dávke vakcíny Pfizer alebo Astrazeneca, ktorí sa nakazili koronavírusom tri týždne po očkovaní, nakazia svojich blízkych s oveľa menšou pravdepodobnosťou (o 38 až 49 percent). Štúdia skúmala viac než 24 000 domácností, ktoré boli v kontakte so zaočkovanými. Porovnávali ich s takmer miliónom ľudí bez vakcinácie. 

Ochranu vakcínou pozorovali približne po dvoch týždňoch po vakcinácii bez ohľadu na to, koľko mali zaočkovaní rokov. Briti by teda očkovaním zabránili tomu, aby sa na ostrovy dostala tretia vlna koronavírusu. „Sú to skvelé správy. Vedeli sme, že vakcíny zachraňujú životy, no táto štúdia založená na dátach zo skutočného života dokazuje, že vakcíny zabraňujú prenosu nákazy,“ povedal britský minister zdravotníctva Matt Hancock. 

„Tento výskum naznačuje, že vakcíny sú najlepší spôsob, ako sa ochrániť a ako zabrániť tomu, aby ste nevedomky nakazili niekoho vo svojej domácnosti. Každého vyzývam, aby sa zaočkoval, hneď ako bude môcť. Takisto je dôležité, aby ste dostali druhú dávku a mali tak čo najväčšiu možnú ochranu proti vírusu,“ dodal. 

Podľa denníka The Guardian ďalšie výskumy dokazujú, že obidve vakcíny zabraňujú tomu, aby nakazení mali komplikovaný priebeh choroby a skončili v nemocnici. 

Odporúčané
Od štvrtka sa môžu do čakárne na očkovanie prihlásiť ľudia nad 16 rokov Od štvrtka sa môžu do čakárne na očkovanie prihlásiť ľudia nad 16 rokov 27. apríla 2021, 14:23
Domov
Zdieľať
Diskusia