Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. apríla 2021, 13:38
Čas čítania 1:17
Martin Mičuda

Príchod 4. generácie Fabie je na spadnutie, Škoda v rámci upútavky naznačuje jej atraktívnejší dizajn

Príchod 4. generácie Fabie je na spadnutie, Škoda v rámci upútavky naznačuje jej atraktívnejší dizajn
Zdroj: Škoda Auto
TECH AUTOMOBILOVÉ NOVINKY
Uložiť Uložené

K slávnostnému odhaleniu dôjde približne o týždeň.

Niet pochýb, že Fabia 4. generácie patrí medzi najočakávanejšie novinky tohto roka, veď ide o jeden z úplne najúspešnejších modelov značky Škoda. Po 7-ročnom pôsobení aktuálnej generácie teda dôjde k výmene stráže, ktorá sa má odohrať už začiatkom mája. Ešte predtým nám však samotná automobilka prináša ďalšiu sériu upútaviek, tentoraz formou dizajnových náčrtov a skíc.

Tie nám ukazujú, ako bude úplne nová generácia vyzerať. Ba čo viac, ak si odmyslíš prehnane veľké kolesá, viac-menej sa pozeráš na finálnu podobu. Jej poznávacím znakom sú ešte hranatejšie tvary a prísnejší pohľad. Predné LED svetlomety (za príplatok s full-LED technológiou) budú užšie a priamo napojené na širšiu masku, zatiaľ čo členitý nárazník dodá dynamickejší podtón. Veľkou zmenou prejdú koncové svetlá, ktoré po novom dostanú horizontálne orientovanú podobu, čo vo výsledku zaručí aj zväčšenie nakladacieho otvoru.

Škoda, Fabia
Zdroj: Škoda Auto

Žiadnym prekvapením nebude, že nová generácia citeľne narastie prakticky v každom smere, za čo do nemalej miery môže nová platforma MQB A0. Napríklad na dĺžku bude nová Fabia údajne až o vyše 10 centimetrov väčšia. Aj napriek tomu, že k oficiálnemu odhaleniu ešte nedošlo, už dávnejšie Škoda vyhlásila, že batožinový priestor ponúkne 380 litrov, čo je, mimochodom, až o 50 viac ako doteraz. Nuž, z Fabie sa stane väčší dospelák.

Odporúčané
Volkswagen ukázal značne modernejšie Polo, poznáme jeho slovenskú cenu Volkswagen ukázal značne modernejšie Polo, poznáme jeho slovenskú cenu 24. apríla 2021, 8:45

Jadrom ponuky motorizácie nebude nič iné ako koncernový litrový trojvalec, ktorý bude s najväčšou pravdepodobnosťou kopírovať to, čo ponúka pred pár dňami modernizované Polo. V reči čísel to znamená, že jednotka 1.0 MPI ponúkne 58 kW/80 koní, zatiaľ čo preplňovaná verzia 1.0 TSI buď 70 kW/95 k, alebo 81 kW/110 koní. Už teraz vieme aj to, že vrcholom v portfóliu sa stane motor 1.5 TSI Evo s výkonom 110 kW/150 koní. Na naftový motor zabudni.

Poháňané budú, samozrejme, výhradne predné kolesá, na ktoré prenesie silu manuálna alebo automatická DSG prevodovka. Zaujímavosťou však je, že v porovnaní s predchodcom bude Fabia najskôr k dispozícii výhradne ako 5-dverový hatchback. K prvým zákazníkom sa dostane na jeseň. Praktickejší kombík príde prekvapivo až v roku 2023, dovtedy sa po boku nového hatchbacku bude predávať aktuálna Fabia Combi s dodatkom Tour.

Škoda, FabiaŠkoda, FabiaŠkoda, FabiaŠkoda, Fabia
Zobraziť galériu
(4)
Domov
Zdieľať
Diskusia