Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. apríla 2021 o 13:41
Čas čítania 1:44
Tímea Krauszová

V Maďarsku po sviatkoch otvoria gastroprevádzky, obchody aj služby. Krajina je pritom aktuálne najhoršia na svete v počte mŕtvych

V Maďarsku po sviatkoch otvoria gastroprevádzky, obchody aj služby. Krajina je pritom aktuálne najhoršia na svete v počte mŕtvych
Zdroj: TASR/AP
NEWS MAĎARSKO
Uložiť Uložené

Obmedzenia podľa maďarského premiéra Viktora Orbána nemajú zmysel. Kľúčom k slobode sú vraj vakcíny, ideálne tie z východu.

„Tretiu vlnu spôsobuje britská mutácia, ktorá je oveľa agresívnejšia než tá predošlá. Obmedzenia ju dokážu len spomaliť, ale nie zastaviť,“ povedal maďarský premiér Viktor Orbán v rozhovore pre štátne rádio Kossuth. Pochválil aj tempo, akým sa v Maďarsku darí očkovať, a vyhlásil, že už krátko po Veľkej noci opäť otvoria obchody, skrášľovacie služby a reštaurácie. V polovici apríla by najradšej otvoril už aj škôlky a školy, informuje Portfólió.

V rozhovore Orbán apeloval na ľudí, aby počas veľkonočných sviatkov dodržiavali opatrenia a nezvrátili údajne dobrý smer, ktorým sa krajina uberá. Skôr ako sa na oficiálnom webe objavili aktuálne štatistiky, ich prezradil priamo v éteri: za posledných 24 hodín pribudlo v Maďarsku 9 055 nových prípadov a 267 ľudí zomrelo. Počet obetí koronavírusu u našich južných susedov už prekročil hranicu 21-tisíc.

Podľa Our World In Data je Maďarsko na tom aktuálne najhoršie na celom svete. Sedemdňový priemer úmrtí na milión obyvateľov je aktuálne na hodnote vyše 26. 

Po Veľkej noci otvárajú

Spomedzi zaregistrovaných seniorov nad 65 rokov už zaočkovali 81 % a Orbán vraví, že týmto tempom bude môcť už v nasledujúcej relácii (po sviatkoch) vyhlásiť, že všetci zaregistrovaní dostali vakcínu. Maďarský premiér navyše vyhlásil, že už jeden až dva dni po Veľkej noci môžu opäť otvoriť prakticky všetko, hoci s miernymi obmedzeniami. „19. apríla môžeme otvoriť školy a škôlky,“ povedal.

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Domov
Zdieľať
Diskusia