Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. marca 2021 o 6:42
Čas čítania 0:43
Adam Novosad

Pápež František rázne znižuje platy najvyšším hodnostárom: mzdy im klesnú aj o 10 percent

Pápež František rázne znižuje platy najvyšším hodnostárom: mzdy im klesnú aj o 10 percent
Zdroj: TASR - Kancelária prezidenta SR
NEWS
Uložiť Uložené

Vatikán musí pokryť výpadok príjmu zo svojich rezerv.

Pápež František reaguje na prebiehajúcu pandémiu koronavírusu znižovaním platov čelných cirkevných hodnostárov. Vatikán oznámil, že od apríla čaká kardinálov zníženie platov o 10 percent, čo by štátu malo pomôcť prekonať súčasnú krízu. Pandémia zasiahla aj Vatikán, kam zvyčajne prúdia státisíce turistov ročne, ktorí chcú na vlastné oči vidieť populárne múzeum či zažiť modlitbu spoločne s pápežom, uvádza BBC.

Odporúčané
Morčatá, na ktorých testovali vakcínu Sputnik V, nechali utratiť Morčatá, na ktorých testovali vakcínu Sputnik V, nechali utratiť 24. marca 2021 o 19:37

Namiesto zvyšovania platov, ktoré bolo plánované počas nasledujúcich mesiacov, nariadil pápež František škrty v rozpočte. Vatikán očakáva deficit rozpočtu vo výške okolo 50 miliónov eur, ktorý spôsobila pandémia, a tak plánuje pokryť výpadok príjmov z ušetrených výplat. Od apríla budú postupne mzdy klesať o 3 až 8 percent, pričom spomínané zvyšovanie platov zatiaľ štát pozastavil až do marca 2023.

pápež františek
Zdroj: TASR/AP

Vatikán vyhlásil, že znižovanie platov sa bude týkať prevažne cirkevných hodnostárov, takže bežní pracovníci ako policajti či údržbári sa straty príjmu nemusia obávať. Kardináli pritom podľa dostupných informácií zarábajú často viac ako 5-tisíc eur mesačne, zatiaľ čo v Ríme využívajú ubytovanie v apartmánoch, za ktoré by si na bežnom trhu mohol Vatikán pýtať výrazne vyšší nájom.

Už minulý rok musela Svätá stolica, ktorá formálne vedie Vatikán, použiť okolo 40 miliónov eur zo svojich rezerv na pokrytie všetkých nákladov na fungovanie štátu.

Domov
Zdieľať
Diskusia