Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. marca 2021, 15:35
Čas čítania 3:40
Viktor Kniš

Otázky a odpovede k zrušenej maturitnej skúške na Slovensku

Otázky a odpovede k zrušenej maturitnej skúške na Slovensku
Zdroj: TASR
NEWS BRANISLAV GRÖHLING
Uložiť Uložené

Pripravili sme podrobný prehľad informácií pre všetkých maturantov na Slovensku.

V školskom roku 2020/2021 malo maturovať približne 61-tisíc mladých ľudí. Skúška dospelosti sa však tento rok vzhľadom na pandémiu a dlhodobo zatvorené školy definitívne ruší. Nahradí ju aritmetický priemer známok z vysvedčení.

„Známka žiaka na maturite teda bude odrážať celé štyri roky jeho práce a jeho kontinuálne výsledky počas celého štúdia na strednej škole. Títo žiaci sa učili počas celého štúdia, boli štyri roky preverovaní, známkovaní a hodnotení a pripravovali sa či už na ďalšie štúdium, alebo na prácu,“ povedal minister školstva Branislav Gröhling. 

Pripravili sme prehľad najdôležitejších otázok, ktoré môžu mať stredoškoláci v súvislosti so zrušenou maturitnou skúškou. Minister školstva zatiaľ neoznámil, či a ako budú prípadne prebiehať prijímačky na stredné školy. Minulý rok ich nahradil výpočet známok žiakov z vysvedčení.

Odporúčané
Erik Tomáš: Minister nemá čo plakať, keď niečo nepresadí, má odísť z funkcie (Videorozhovor) Erik Tomáš: Minister nemá čo plakať, keď niečo nepresadí, má odísť z funkcie (Videorozhovor) 23. marca 2021, 16:31
V tomto článku si prečítaš:
  • Ako sa budú zaokrúhľovať známky.
  • Ako bude vyzerať maturita pre bežného stredoškoláka.
  • Dokedy ešte budú chodiť žiaci do škôl.
  • Prečo ministerstvo školstva oznámilo rozhodnutie o zrušení maturít v takom predstihu.

Prečo oznámili zrušenie maturity už teraz, keď v minulom roku sme na rozhodnutie čakali do konca apríla? 

Dôvodom je dlhodobo pretrvávajúca vládna kríza, ktorá sa nevyvíja pozitívne. Branislav Gröhling tvrdí, že dôvodom, prečo oznamujú rozhodnutie v predstihu, je, že politická situácia sa vyvíja dynamicky a nevie presne povedať, čo sa udeje po strede, keď uplynie ultimátum na odchod z vlády pre Igora Matoviča. Existuje totiž alternatíva, že minimálne istý čas by Slovensko nemalo plnohodnotného šéfa rezortu školstva. 

Ako bude teda vyzerať maturita pre bežného stredoškoláka? 

Hodnotenie na maturitnom vysvedčení vznikne spriemerovaním koncoročných známok zo všetkých ročníkov a polročných známok z posledných dvoch ročníkov z predmetu alebo zo skupiny predmetov, podobne ako to bolo vlani. Hodnotenie „absolvoval“ sa do aritmetického priemeru nezapočítava.

maturita, Grohling
Zdroj: TASR

Čo ak študujem na 5-ročnom bilingválnom gymnáziu alebo 8-ročnom gymnáziu? 

Pri 5-ročných programoch platí vyššie spomenutý formát – známka sa vypočíta zo všetkých koncoročných a polročných známok z posledných dvoch ročníkov. Pri 8-ročných programoch sa berú do úvahy známky z posledných štyroch ročníkov a polročné známky z posledných dvoch rokov.

Študujem na konzervatóriu, umeleckej škole alebo odbornom učilišti. Ako bude vyzerať moja záverečná, absolventská alebo pomaturitná skúška?

Aj v týchto školách budú maturity vykonané administratívne. Výnimka platí pre komplexné teoreticko-praktické skúšky z príslušného študijného odboru na strednej zdravotníckej škole a absolventské písomné práce. Obhajoba absolventskej písomnej práce sa nevykonáva.

Domov
Zdieľať
Diskusia