Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. februára 2021, 20:04
Čas čítania 0:42
Jakub Paulík

Video: O 22:00 by mal na Marse pristáť rover Perseverance. Pozri sa, ako budú vyzerať momenty pred dosadnutím na povrch

NEWS
Uložiť Uložené

Pristáť na Marse nie je žiadna hračka.

Rover Perseverance by mal dnes 18. februára 2021 približne o 22:00 nášho času pristáť na Marse. Pred pristátím nás však čaká „sedem minút hrôzy“ (seven minutes of terror), čo znamená, že si zhruba sedem minút počkáme na to, kým sa na Zem dostane signál z Marsu a dozvieme sa, či rover úspešne pristál, píše spravodajský web Space.

Odporúčané
Tebe to v tej hlave dobre páli. Ako prebiehajú rozhovory buniek v geniálnom mozgu? Tebe to v tej hlave dobre páli. Ako prebiehajú rozhovory buniek v geniálnom mozgu? 10. februára 2021, 14:37

Spomínaných 7 minút robí napínavých aj fakt, že sa do projektu investovalo kvantum peňazí – zhruba 2,7 miliardy dolárov. Rover by mal pristáť v oblasti krátera Jezero s priemerom približne 45 kilometrov. Ten bol kedysi zrejme zaplavený vodou. Rover vážiaci zhruba 1 tonu zo Zeme vyštartoval 30. júla 2020 v poobedných hodinách.

NASA
NASA Zdroj: NASA/JPL-Caltech

Cieľom misie je okrem iného hľadanie známok dávneho života. V prípade úspechu bude rover Perseverance zbierať horniny, ktoré by sa mali podľa plánu vrátiť na Zem. Pri vstupe do atmosféry bude sonda s roverom letieť rýchlosťou asi 19 500 kilometrov za hodinu.

Domov
Zdieľať
Diskusia