Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. februára 2021, 8:54
Čas čítania 1:25
Viktor Kniš

NAKA zasahuje vo firme Ficovho exministra a Pellegriniho poslanca Žigu

NEWS NAKA PETER ŽIGA
Uložiť Uložené

Žigu už pred niekoľkými týždňami obvinili. Národná kriminálna agentúra teraz zasahuje v hoteli ASton, kde sídli spoločnosť Taper.

Národná kriminálna agentúra dnes od skorého rána zasahuje v bratislavskom hoteli Aston, kde sídli spoločnosť Taper, informuje TV Markíza. Ide o rodinnú firmu spojenú s Petrom Žigom, ktorá bola v minulosti zapletená do kauzy týkajúcej sa obchodu s drevom. 

Petra Žigu obvinili ešte v polovici decembra z prečinu z podplácania, avšak v inej kauze. Vypovedať o ňom mala obvinená Monika Jankovská a takisto aj člen údajnej organizovanej zločineckej skupiny Norberta Bödöra Bernard Slobodník. Obvinenie sa týka údajne

„Informácie, ktoré boli medializované, nie sú pravdivé,“ odkázal v tom čase Peter Žiga v telefonáte s podpredsedom strany Hlas-SD Richardom Rašim svoje stanovisko k obvineniu z korupcie. Na verejnosti sa od decembra poslanec neukázal.

Podľa  informácií portálu Topky zasahuje NAKA na viacerých miestach po celom Slovensku.

Odporúčané
S odchodom do Pellegriniho Hlasu nechal Peter Žiga v Smere aj miliónové kauzy. Vratky DPH nie sú zďaleka jediný problém S odchodom do Pellegriniho Hlasu nechal Peter Žiga v Smere aj miliónové kauzy. Vratky DPH nie sú zďaleka jediný problém 17. decembra 2020, 12:21

Kauza Taper

Práve spoločnosť Taper mala byť podľa Nadácie Zastavme korupciu súčasťou podozrivého reťazca trasnakcií a mohla v konečnom dôsledku pripraviť štát o približne 7 miliónov eur na vrátkach DPH. Vyšetrovateľ začal už dávnejšie stíhať desiatky zainteresovaných spoločnosti pre zločin daňového podvodu. Kauza sa rozbehla v čase, keď sa stal Peter Žiga členom vlády.

Nadácia zastavme korupciu (NZK) zjednodušila pre REFRESHER tieto podozrenia nasledovne: „Firmy, často bez zamestnancov, si medzi sebou faktúrovali obrovské sumy za obchod s drevom. S každým ďalším predajom pritom cena a aj DPH stúpala. Ráta sa totiž ako percento z konečnej ceny.“  Firma vtedajšieho ministra hospodárstva mala byť konečným článkom na Slovensku. Logicky drevo nakúpila za veľmi draho, keďže sa musela cena zvyšovať pri každom článku z reťazca, nakoniec si však od štátu vypýtala vysokú vratku DPH. 

Žigova firma argumentovala tým, že sa medzi podvodníkmi ocitla nevedomky a v jej prospech hrá aj fakt, že firmy zo siete nemali dlhy na daniach a tvárili sa seriózne. Nadácia Zastavme korupciu však upozorňuje, že Taper nemusel kupovať práve toto drahé drevo od sprostredkovateľov, mohol nakupovať inde, alebo priamo od Štátnych lesov.

Odporúčané
Bývalý člen NAKA: Vyhrážali sa nám, že skončíme zakopaní v Karpatoch. Brali sme to však ako súčasť našej práce (Rozhovor) Bývalý člen NAKA: Vyhrážali sa nám, že skončíme zakopaní v Karpatoch. Brali sme to však ako súčasť našej práce (Rozhovor) 16. marca 2024, 9:30

Problémom tiež je, že Žigova firma v podobných reťazcoch pochybných firiem figurovala viackrát, znamenalo by to teda, že ide o náhodu a firmu Taper podrobnosti o dodávateľoch nezaujímajú.

O túto kauzu sa v minulosti zaujímal aj dnes už väzobne stíhaný špeciálny prokurátor Dušan Kováčik, ktorý dokázal do veľkej miery ovplyvniť vyšetrovanie. Po medializácii podľa NZK pridelili prípad inému prokurátorovi Úradu špeciálnej prokuratúry.

Peter Žiga
Zdroj: TASR/Jakub Kotian
Domov
Zdieľať
Diskusia