Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. januára 2021, 21:15
Čas čítania 0:52
Miriam Rumanková

Takmer úplný zákaz interrupcií. Poliaci sú kvôli sprísneniu zákona opäť v uliciach

NEWS INTERRUPCIE A REPRODUKČNÉ PRÁVA POĽSKO POTRAT
Uložiť Uložené

Doteraz bolo možné v Poľsku tehotenstvo prerušiť len v troch prípadoch. Rozhodnutie odsudzuje aj samotný poľský ombudsman, ktorý rozhodnutie označil za týranie žien.

Poľské ženy dnešným dňom prakticky stratili možnosť ísť na interrupciu. V krajine sa očakáva, že tento krok povedie k ďalším masový demonštráciám. Ústavný súd v Poľsku vyhodnotil, že predčasné ukončenie tehotenstva pre akékoľvek vývojové vady plodu je v rozpore s ústavou. Rozzúreným Poliakom sa tento verdikt nepáči, ale rozhodnutie súdu je nezvratné. Informuje o tom TV Markíza.

Doteraz bolo možné v Poľsku tehotenstvo prerušiť len v troch prípadoch. V prvom išlo o ohrozený život matky, v prípade incestu alebo znásilnenia a v poslednom prípade, ak došlo k zisteniu nenávratného poškodenia plodu. Vada plodu musela byť zistená počas prenatálneho vyšetrenia.

Odporúčané
Vitajte na Słowacji, zdravil premiér Igor Matovič desiatky poľských zdravotníkov. Prišli pomôcť s plošným skríningom Vitajte na Słowacji, zdravil premiér Igor Matovič desiatky poľských zdravotníkov. Prišli pomôcť s plošným skríningom 22. januára 2021, 14:51

Návrh na sprísnenie interrupcií v Poľsku sa nestretol s pochopením občanov a ani Európskeho parlamentu, pričom mnohí poslanci toto rozhodnutie ostro kritizovali.

Domov
Zdieľať
Diskusia