Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Viktor Kniš Vladimíra Púpavová
12. decembra 2020, 14:07
Čas čítania 3:03

Aktualizované: Bývalý policajný prezident Milan Lučanský sa chcel údajne vo väzbe obesiť

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Milan Lučanský je momentálne hospitalizovaný v nemocnici v Ružomberku. Podľa zistení Refresheru si chcel siahnuť na život.

Aktualizované 11:05, 13. december 2020

K prípadu sa vyjadrila ministerka spravodlivosti Mária Kolíková, ktorá vylúčila cudzie zavinenie. Podľa lekárov nie sú pravdivé medializované informácie o zdravotnom stave Lučanského, ktoré súvisia s krvácaním do mozgu, viacnásobnou zlomeninou nadočnicového oblúka, okom mimo očnej jamky a 11-hodinovou operáciou. Lučanského stav má byť momentálne stabilizovaný. Ohľadom údajného pokusu o samovraždu Kolíková tvrdí, že väznica v Prešove neeviduje takýto pokus, vychádzajú však len z verzie, ktorú im mal povedať Milan Lučanský. Udalosť nemá žiadneho priameho svedka. Viac si prečítaš v tomto článku. 

Bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského museli vo štvrtok hospitalizovať do nemocnice v Ružomberku. Prvotné informácie o potýčke sa nepotvrdili, väzobne stíhaný exšéf polície si mal zranenia zaviniť sám. 

Tri nezávisle zdroje z prostredia nemocnice, vysokej politiky a Národnej kriminálnej agenutúry Refresheru potvrdili, že sa Milan Lučanský pokúsil o samovraždu. Zbor väzenskej a justičnej stráže vraj zasiahol potom čo zistili, že sa pokúsil o obesenie. 

Pri pokuse zobrať si život mal väzobne stíhaný v rámci akcie Judáš utrpieť aj vážne zranenia. Podľa našich zdrojov aj ošetrujúci lekár skonštatoval, že Lučanského zdravotný stav naznačuje pokus o samovraždu. Na krku má mať strangulačnú ryhu, oko mal vraj mimo očnej jamky a spôsobiť si mal aj krvácanie do mozgu a viacnásobné zlomeniny. 

30. decembra 2021, 13:30 Čas čítania 6:16 Ani po roku nezrekonštruovali prípad úmrtia Milana Lučanského. Iba Kotleba sa na 15 sekúnd zavesil na teplákovku Ani po roku nezrekonštruovali prípad úmrtia Milana Lučanského. Iba Kotleba sa na 15 sekúnd zavesil na teplákovku

Ružomberská nemocnica zdravotný stav Milana Lučanského nechcela komentovať. Podľa hovorkyne Petry Diškovej informácie o zdravotnom stave pacientov neposkytuje.

Rovnako reagovalo aj ZVJS. „Zbor väzenskej a justičnej stráže je oprávnený poskytovať konkrétne informácie o väznených osobách len zákonom stanoveným orgánom a inštitúciám v rozsahu nevyhnutnom na plnenie ich úloh. Vzhľadom na to, že nedisponujeme súhlasom dotknutej osoby, nie sme oprávnení poskytnúť požadované bližšie informácie týkajúce sa osobnosti a súkromia fyzickej osoby,“ reagovala pre hovorkyňa ZVJS Monika Kacvinská.

Milan Lučanský v teréne.
Milan Lučanský v teréne. Zdroj: TASR

Kolíková vylúčila cudzie zavinenie

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková vylúčila akékoľvek cudzie zavinenie či napadnutie bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského. Všetky okolnosti prípadu chce dať ministerka preveriť. Reagovala tak na výzvu opozičného poslanca Roberta Fica.

„Nemám vedomosť, že by pán Lučanský utrpel iné zranenia ako tie, ktoré sú skôr dôsledkom vlastnej neopatrnej činnosti a ktoré sú menej závažné a súčasne, ktoré iniciatívne a preventívne vyšetril personál v príslušnom ústave a následne sa im aj venoval personál v príslušnej nemocnici,“ informovala Kolíková.


Ministerke je ľúto, že sa Fico pri argumentáciách opiera o informácie šíriace sa po rôznych alternatívnych a dezinformačných weboch. Zároveň však poznamenala, že ju to už ani neprekvapuje. O veci komunikovala Kolíková aj s dozorovým prokurátorom, ktorý rovnako nemal v tejto súvislosti žiadne podozrenia.

10. decembra 2020, 9:30 Čas čítania 10:36 Bývalý funkcionár z NAKA: To, že Milan Lučanský údajne prijal úplatok 510 000 €, ma neprekvapilo (Rozhovor) Bývalý funkcionár z NAKA: To, že Milan Lučanský údajne prijal úplatok 510 000 €, ma neprekvapilo (Rozhovor)

Mal zobrať 510-tisíc eur ako policajný prezident

Milan Lučanský je obvinený z obzvlášť závažného zločinu prijímania úplatku. O korupcii v prípade Lučanského vypovedali bývalý funkcionár Norbert Paksi a podnikateľ František Böhm. 

Paksi vypovedal, že keď sa Milan Lučanský stal po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej šéfom polície ako nominant ministerky vnútra Denisy Sakovej, siahol po starých kontaktoch, od ktorých si pýtal za pomoc úplatky. „Všetci v okolí robia kšefty a odo mňa potom chcú, aby som každého ťahal zo sračiek, a nič z toho nemám,“ povedal podľa Paksiho Lučanský.

Milan Lučanský má byť obvinený z toho, že od augusta 2018 až do konca roka 2019 prijal opakovane 30-tisíc eur každý mesiac. Tieto peniaze mali byť súčasťou väčšieho balíka, ktorý si podľa Paksiho delili aj ďalší obvinení v rámci akcie Judáš. Ešte predtým mal Milan Lučanský prijať opakovane úplatky v rokoch 2014 a 2015. Vyplýva to z uznesenia o vznesení obvinenia, ktoré má redakcia Refresheru k dispozícii.

Milan Lučanský
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Preboha, to je toľko peňazí, že by som s nimi musel kúriť

Podľa obvineného Milana Lučenského sa na neho dvaja ďalší obvinení – policajný funkcionár Norbert Paksi a podnikateľ František Böhm – dohodli a on sám nikdy žiadny úplatok neprijal. Policajný exšéf oboch označuje za „zmrdov“. Situáciu s úplatkami si vysvetľuje tak, že keď mal Böhm posielať peniaze Lučanskému cez Paksiho, Paksi si ich nechával.

Informovala o tom televízia JOJ na základe záznamu z výpovede Milana Lučanského na Špecializovanom trestnom súde v rámci rozhodovania o väzbe. 

„Vychádza mi to tak, že na mňa vyberal od Böhma peniaze, ktoré si nechával. Preto na Böhma nikdy nedal číslo a vždy bol ako sprostredkovateľ stretnutí. Asi sa bál, že by sa ma sám Böhm možno spýtal, že či som spokojný s financiami, ktoré mi mal poslať,” vysvetľuje Lučanský svoju teóriu toho, ako sa jeho meno dostalo do korupčnej schémy. 

4. januára 2021, 9:00 Čas čítania 4:29 Elitný exvyšetrovateľ Šátek o Lučanskom: Kolíkovej komisiu považujem za neštandardnú, zbytočnú a jej závery za irelevantné Elitný exvyšetrovateľ Šátek o Lučanskom: Kolíkovej komisiu považujem za neštandardnú, zbytočnú a jej závery za irelevantné

Milan Lučanský tvrdí, že úplatok 510-tisíc je astronomická suma, ktorú by ani nedokázal minúť. „Tam je napísané 510 tisíc! Preboha, to je toľko peňazí, že by som s nimi musel kúriť,“ vyhlásil podľa noviny.sk.

Obvineného bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského zobral Špecializovaný trestný súd do tzv. kolúznej väzby z dôvodu, že by na slobode mohol ovplyvňovať svedkov. Rozhodnutie zatiaľ nie je právoplatné. 

Domov
Zdieľať
Diskusia