Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. augusta 2020, 17:21
Čas čítania 0:39
Viktor Kniš

Astrofyzici upozorňujú: Hrozí, že Zem v roku 2036 zasiahne asteroid

NEWS
Uložiť Uložené

Naposledy preletel asteroid 2009 PQ1 okolo Zeme v utorok. Na základe vzdialenosti odhadujú astrofyzici, že sa ešte raz priblíži v roku 2029 a potom opäť v roku 2036.

Slovenský meteorologický portál iMeteo upozornil na článok AltaGeo, podľa ktorého existuje šanca, že Zem v roku 2036 zasiahne asteroid. Informácie pochádzajú od viceprezidenta Ruskej akadémie vied. Astrofyzik poukazuje na aktuálne dáta, z ktorých vyplýva, že tento utorok preletel okolo zeme asteroid 2009 PQ1 vo vzdialenosti 4,1 milióna kilometrov.

Vedec Jurij Baleg odhaduje, že tento asteroid s priemerom asi 110 metrov sa ešte viac k Zemi priblíži v roku 2029. Ak by sa o deväť rokov skutočne asteroid dostal do gravitačnej oblasti Zeme, v roku 2036 bude mať väčšiu šancu zasiahnuť našu planétu. 

Odporúčané
K Zemi sa blíži asteroid rýchlosťou 34 000 kilometrov za hodinu. Okolo planéty preletí dnes v noci K Zemi sa blíži asteroid rýchlosťou 34 000 kilometrov za hodinu. Okolo planéty preletí dnes v noci 11. februára 2020, 22:22

Podobných predpovedí o rôznych telesách vo vesmíre bolo v posledných rokoch mnoho, astrofyzik si však v tomto prípade trúfol odhadnúť aj škody, ktoré by asteorid 2009 PQ1 spôsobil.

Podľa Balega je možné, že by zrážka vytvorila na Zemi kráter s priemerom 5 kilometrov. Upozornil tiež, že „oblak prachu z kolízie by zrejme prekryl slnečné svetlo na dlhú dobu.“

„Existuje veľa rôznych nápadov a možností, ako zmeniť trajektóriu asteroidov,“ povedal ruský astrofyzik Balega. Vedci síce zatiaľ účinné nástroje nemajú, v hre je však vraj viacero nešpecifikovaných možností. 

Astrofyzici upozorňujú: Horzí, že Zem v roku 2036 môže zasiahnuť asteroid
Zdroj: NASA/TASS
Domov
Zdieľať
Diskusia