Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
4. augusta 2020, 10:27
Čas čítania 4:01
Peter Hlavička

Od ponožiek v sandáloch až po chlpaté plecia. Akým módnym trapasom sa vyvarovať počas leta?

Od ponožiek v sandáloch až po chlpaté plecia. Akým módnym trapasom sa vyvarovať počas leta?
Zdroj: Rexona SK/YouTube
MÓDA
Uložiť Uložené

Leto býva v rámci módy jedným z najmenej obľúbených období. Ako ho prežiť bez trapasov?

Aj keď to v posledných dňoch tak nevyzerá, letná sezóna je v plnom prúde. Po týždňoch ukrývania v dobrovoľnej karanténe sú naše biele pokožky opäť vystavené ostrým slnečným lúčom. Rovnako, ako nad ochranou pokožky, sa tak treba zamyslieť aj nad letným šatníkom. 

Aj v roku 2020 sa totiž na Slovensku nájdu ľudia, ktorí nepoznajú rozdiel medzi antiperspirantom a dezodorantom, prípadne si myslia, že nosiť dlhé nohavice a mikiny v 30-stupňových horúčavách je úplne v poriadku. Pripravili sme teda krátky zoznam vecí, nad ktorými by si sa mal v počas letných dní zamyslieť, aby si sa vyhol módnym trapasom. 

V tomto článku sa dozvieš:
  • Čo by si mal zo svojho šatníka toto leto vyradiť
  • Ako sa vyhnúť bežným letným trapasom
  • Aký je rozdiel medzi antiperspirantom a dezodorantom
  • Či sú ponožky v sandáloch stále najhoršou módnou záležitosťou

Oranžové havajské kraťasy

Letná sezóna trvá len pár mesiacov a mnohí muži si tak povedia, že nakupovať oblečenie na také krátke obdobie sa im jednoducho neoplatí. Ak sa potom raz za čas vyberú k vode, zo skrine vytiahnu 10 rokov staré plavky, "ktoré mali predsa oblečené len niekoľkokrát"

Chlapté plecia, havajské kraťasy alebo mapy pod pazuchami. Ako sa vyhnúť letným módnym trapasom?
Zdroj: www.childrensalon.com

Tropické motívy sú v rámci kategórie pánskych plaviek stálicou. Kraťasy s kvetmi, palmami a malými nápismi Hawaii, ktoré máš ešte od základnej školy, mali ale už dávno skončiť na skládke odpadu, resp. v tom lepšom prípade recyklované na výplň do autosedačiek.

Chlapté plecia, havajské kraťasy alebo mapy pod pazuchami. Ako sa vyhnúť letným módnym trapasom?
Zdroj: aruba.desertcart.com

Výnimkou nie sú ani oranžové kraťasy s plédovým (štvorčekovým) vzorom, ktoré rovnako nosil na kúpalisku pred 15-timi rokmi každý. Nájsť zaujímavé pánske plavky pritom nie je vôbec problém a keďže trendy sa v tejto kategórii menia len veľmi pomaly. S novým kúskom si pritom určite vystačíš niekoľko sezón. 

Odporúčané
Trendy pánskych plaviek sa takmer nemenia. Zaujímavé modely nájdeš za 20, ale aj za 300 eur Trendy pánskych plaviek sa takmer nemenia. Zaujímavé modely nájdeš za 20, ale aj za 300 eur 6. júna 2020, 15:30

Príliš veľa vrstiev

Všetci dobre poznáme ten pocit, keď si kúpiš niečo nové a okamžite si to chceš obliecť. Najmä v situácii po korone sa desiatky predajcov rozhodli drasticky znižovať ceny a ich výpredaje by určite nemali uniknúť tvojej pozornosti. Výhodný nákup však neznamená, že vonku automaticky klesne teplota o 15 stupňov.

Či už máš doma nový drip alebo si chceš jednoducho obliecť tvoju obľúbenú mikinu, radšej na to rovno zabudni. Celebrity, ktoré sa na Instagrame ukazjú v zimných bundách aj v auguste, totiž žijú v klimatizovaných vilách a určite sa v podobných outfitoch neprechádzajú po meste dlhšie než na fotku. Na Slovensku nemáme všade klimatizované priestory a v bunde alebo dlhých nohaviciach tak budeš v prvom rade vyzerať na smiech.  Zároveň však doslova zhoríš, nasiaknutý potom. 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by HypeNeverDies (@hypeneverdies) on

Dezodorant vs. antiperspirant

Z návštevy drogérie majú niektorí muži doslova hrôzu. Končí sa to väčšinou tak, že sprej pod pazuchu si vyberajú len podľa značky alebo vône. Najmä v letných mesiacoch je pritom oveľa dôležitejšie to, či ide o dezodorant alebo antiperspirant. A teraz ruku na srdce. Vieš aký je medzi nimi rozdiel? 

Chlapté plecia, havajské kraťasy alebo mapy pod pazuchami. Ako sa vyhnúť letným módnym trapasom?
Zdroj: Rexona SR/YouTube

Obaly týchto produktov sa ťa snažia nalákať svojim vzhľadom a najmä tvrdeniami ako "neviditeľná ochrana" alebo "24/48 hodinová výdrž". Nejde pritom o nič iné, len marketingový ťah. Základný rozdiel je, že antiperspirant zabraňuje poteniu a dezodorant bojuje proti baktériám v pote, ktoré spôsobujú telesný pach. 

Ak sa chceš vyhnúť mapám pod pazuchami, kúp si antiperspirant. Ak chceš voňať sviežo, kúp si dezodorant. V obchodoch nájdeš desiatky kvalitných prípravkov, ktoré ti pomôžu s nadmerným potením a zápachom, no ak patríš medzi ľudí, na ktorých podobné veci nefungujú, tajnou zbraňou je Driclor

Odporúčané
Zabudni na šiltovky. Leto 2020 patrí bucket klobúkom. Zabudni na šiltovky. Leto 2020 patrí bucket klobúkom. 25. júla 2020, 13:25

Chlpaté plecia

Môžeš mať chlpaté nohy, ruky, prsia alebo líca, no ochlpenie na chrbte je vec, s ktorou treba bojovať. Rovnako, ako chlpy v podpazuší, totiž tie na chrbte zvyšujú telesnú teplotu. Zo zdravotného hľadiska síce nepredstavujú žiaden problém, ale trávnik, ktorý presvitá spod trička či pretŕča cez tielko určite nie je vec, ktorou sa chceš chváliť. 

Tento problém trápi takmer všetkých mužov, ktorí prešli pubertou a ich najväčším nepriateľom je genetika. Kvôli svojim génom sú totiž niektorí muži citlivejší na účinky testosterónu, mužského hormónu, ktorý podporuje rast ochlpenia. 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Pedro (@roldanhavn) on

Základným riešením je pochopiteľne holenie chrbta, no ako už určite dobre vieš, po holení môžu chĺpky začať rásť tmavšie a hrubšie. Ak máš s ochlpením na chrbte naozaj problém, okrem žiletky alebo holiaceho strojčeka sa oplatí porozmýšľať aj nad epiláciou alebo depiláciou. 

Rovnako ako pri otázke antiperspirant vs. dezodorant ide o dve úplne odlišné metódy, no s podobným cieľom. Pri depilácii sa používajú najčastejšie krémy, ktoré stačí na pár minút naniesť na určené miesto. Samotný proces je bezbolestný. Chemické látky totiž chĺpky rozložia, po uplynutí stanoveného času stačí krém zotrieť a pokožka je "oholená"

Depilácia však bohužiaľ odstráni len časť chĺpku na povrchu. Ak sa chceš zbaviť ochlpenia kompletne, treba zvoliť epiláciu. Jej účinok trvá dlhšie, no samotná procedúra môže byť bolestivá. Možností epilácie je hneď niekoľko, či už hovoríme o klasickom voskovaní alebo modernejších technikách – laser alebo impulzné svetlo. 

Odporúčané
Vedia sa domáci raperi obliekať? Stylistka ohodnotila outfity Rytmusa, Ega, Dalyba a ďalších Vedia sa domáci raperi obliekať? Stylistka ohodnotila outfity Rytmusa, Ega, Dalyba a ďalších 2. júla 2020, 15:45

"Na kamionistu"

Nežiaducich chĺpkov sa môžeš zbaviť za pár minút, no stačí stráviť chvíľu na priamom slnku bez opaľovacieho krému a máš trapas na celý zvyšok leta. Ruky „opálené na kamionistu" sú jedným z faux pas, ktoré počas leta zastihne mnohých mužov. Predísť sa mu dá pritom úplne jednoducho, no treba na to myslieť včas. 

Ak zvykneš nosiť tričká s krátkym rukávom, nie je na škodu ich občas vymeniť za tielko. Ak sa hanbíš za svoje ochabnuté bicepsy, skús si nájsť aspoň párkrát do týždňa čas a sadni si na balkón bez trička. 

Chlapté plecia, havajské kraťasy alebo mapy pod pazuchami. Ako sa vyhnúť letným módnym trapasom?
Zdroj: @jacquemus/Instagram

Ponožky v sandáloch/šľapkách

Druhá najväčšia klasika od našich bratov z Česka (hneď po vepřo, knedlo, zelo) sa dostáva do každého zoznamu módnych trapasov – či už tých letných alebo celoročných. O sandáloch, prípadne šľapkách s ponožkami sa toho však popísalo toľko, že návrhári sa pred pár rokmi rozhodli spraviť z tejto kontroverznej záležitosti bežnú súčasť sveta módy. 

Chlapté plecia, havajské kraťasy alebo mapy pod pazuchami. Ako sa vyhnúť letným módnym trapasom?
Zdroj: thehundreds.com

Ak si odmyslíme oteckov s pivnými pupkami a zahraničných turistov s batohom na chrbtoch, k ponožkám v sandáloch sa dá pristupovať rôznymi spôsobmi. Ich hlavnou výhodou je totiž komfort, ktorý ponúkajú a pohodných outfitov počas leta nie je nikdy dosť. Kvalitné bavlnené ponožky zároveň dobre absorbujú pot a ak máš pred sebou dlhšiu trasu alebo plánuješ vonku stráviť celý večer v šľapkách, s ponožkami ti bude určite oveľa pohodlnejšie. 

 

Chlapté plecia, havajské kraťasy alebo mapy pod pazuchami. Ako sa vyhnúť letným módnym trapasom?
Zdroj: Bred Hall/YouTube
Domov
Zdieľať
Diskusia