Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. júna 2020, 18:42
Čas čítania 0:39
Daniel Mikolášik

NASA ponúka 35 000 dolárov tomu, kto im navrhne vesmírny záchod. Na Mesiaci nechávali astronauti výkaly vo vreci

TECH NASA VESMÍR
Uložiť Uložené

Toaleta by mala fungovať nielen v stave beztiaže, ale tiež pri mesačnej gravitácii.

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) vydal zaujímavú ponuku. Tomu, kto príde s najprepracovanejším a funkčným návrhom na vesmírnu toaletu, ktorú by mimo Zeme používali ich astronauti, môže získať až 35 000 amerických dolárov (v prepočte viac ako 31 000 eur). 

Odporúčané
SpaceX a NASA prepísali históriu. Úspešný štart lode Crew Dragon vyslal astronautov k ISS SpaceX a NASA prepísali históriu. Úspešný štart lode Crew Dragon vyslal astronautov k ISS 30. mája 2020, 21:34

Ako informuje portál Unilad, v rámci programu Artemis chce úrad v roku 2024 opäť pristáť na Mesiac s ľudskou posádkou. Pôjde o veľkú udalosť, keďže v rámci misie sa na Mesiac dostane aj historicky prvá žena.

NASA preto vyhlásila medzinárodnú súťaž Lunar Loo Challenge, ktorej výherca musí navrhnúť bezchybný systém na zachytávanie a uchovávanie ľudských výkalov a moču vo vesmíre. Toaleta by mala fungovať nielen v stave beztiaže, ale tiež pri mesačnej gravitácii (6-krát slabšia ako zemská).

Domov
Zdieľať
Diskusia