Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. mája 2020, 21:34
Čas čítania 0:52
Adam Novosad

SpaceX a NASA prepísali históriu. Úspešný štart lode Crew Dragon vyslal astronautov k ISS

NEWS
Uložiť Uložené

Tentokrát štart nepriaznivé počasie nepokazilo.

Americká loď Crew Dragon spoločnosti SpaceX sa pripravovala na let s astronautmi k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) už pred tromi dňami. Nanešťastie, počasie vtedy nezahralo astronautom do kariet, a tak museli štart zrušiť len 17 minút pred plánovaným začiatkom.

Onedlho padlo rozhodnutie, že Crew Dragon by sa mohol k ISS vybrať v sobotu večer nášho času, ale v úvode dňa zostávala organizácia NASA mierne skeptická. Uvádzala približne 50-percentnú šancu, že sa štart uskutoční, pretože všetko záležalo na poveternostných podmienkach. Ak by sa tak nestalo, nová šanca by sa naskytla v nedeľu.

Štart napokon dostal zelenú. Viac ako dve hodiny pred štartom si astronauti Robert Behnken a Douglas Hurley sadli do kapsule Crew Dragon, ktorú zamestnanci SpaceX uzatvorili a čakalo sa už iba na ukončenie všetkých príprav a najvhodnejší moment v súvislosti s počasím. Ten sa naskytol o 21:22 Stredoeurópskeho času.

Misia je pre Spojené štáty mimoriadne dôležitá. Američania sa doteraz museli deväť rokov spoliehať na spoluprácu s Ruskom, ktoré bolo jedinou krajinou schopnou vysielať ľudské posádky na Medzinárodnú vesmírnu stanicu, avšak úspech SpaceX zbavil Spojené štáty americké závislosti na svojom ruskom náprotivku.

Odporúčané
Necestujte do žiadnej krajiny sveta, stále varuje ministerstvo zahraničných vecí Necestujte do žiadnej krajiny sveta, stále varuje ministerstvo zahraničných vecí 30. mája 2020, 18:34

Štart Crew Dragon by dokonca mohol otvoriť dvere prvým lastovičkám na ceste k objavovaniu vesmíru v komerčnej sfére, a tak by si v blízkej budúcnosti mohli elity tejto planéty zaplatiť namiesto luxusnej dovolenky niekoľkohodinový let vo vesmíre.

Domov
Zdieľať
Diskusia