Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. mája 2020, 12:25
Čas čítania 0:49
Adam Novosad

Slovák musel objímať svoje deti cez betónovú zábranu na hraniciach. Nemôže si dovoliť podstúpiť karanténu

NEWS HRANICE
Uložiť Uložené

Situácia na hraniciach sa stále nevyvíja najlepšie.

Aj keď sa reštrikcie na slovenských hraniciach začínajú postupne uvoľňovať, vo vákuu zostávajú tisíce Slovákov, ktorí pracujú a bývajú v krajinách ako Česko, ale nemajú tam zaregistrovaný prechodný ani trvalý pobyt, informujú Bratislavské noviny.

O nič lepšie na tom nie sú ani Slováci žijúci a pracujúci v Rakúsku či okolitých krajinách, ktorých rodiny zostali doma. Na hraničnom priechode Petržalka-Berg sa v protestnej atmosfére zišli desiatky ľudí v takejto situácii. Slovenskí občania na rakúskej strane si často nemôžu dovoliť prekročiť hranicu a vrátiť sa naspäť domov čo i len na pár dní.

Zamestnávatelia im neumožňujú prečkať doma 14-dňovú karanténu, a tak zostávajú osudy mnohých rodín často visieť vo vzduchu. Nijak im nepomáha ani možnosť opustiť Slovensko na 48 hodín bez potreby karantény, pretože tieto výnimky sa vzťahujú iba na ľudí žijúcich doma s potrebou vycestovať von.

Niektorí protestujúci na hraniciach vysvetľovali, že sa potrebujú domov dostať iba na pár dní, aby navštívili svoju rodinu, ktorú v mnohých prípadoch nevideli už viac ako dve mesiace od začiatku marca, kedy pandémia vypukla naplno.

Odporúčané
17-ročnú Juditu obžalovanú z vraždy spolužiaka zastupuje Daniel Lipšic. Prečo zobral kontroverzný prípad? 17-ročnú Juditu obžalovanú z vraždy spolužiaka zastupuje Daniel Lipšic. Prečo zobral kontroverzný prípad? 31. mája 2020, 9:47

Policajti na hraniciach však preukázali zhovievavosť, a tak sa cez betónové zábrany mohli pozdraviť a objať. Muž žijúci vo Švajčiarsku takto od rakúskych policajtov získal povolenie objať cez zábranu svojich synov, ktorí bývajú na Slovensku, a u niektorých tieto momenty vyvolali obrovské emócie.

Domov
Zdieľať
Diskusia