Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. apríla 2020, 15:04
Čas čítania 1:02
Tina Hamarova

Smrteľne chorý Riško už dýcha ako zdravé dieťa. Lieky za 2 milióny eur zatiaľ zaberajú

Smrteľne chorý Riško už dýcha ako zdravé dieťa. Lieky za 2 milióny eur zatiaľ zaberajú
Zdroj: Facebook (Riško Dýchaj - malý bojovník s SMA1)
NEWS
Uložiť Uložené

Riško prvýkrát po takmer dvadsiatich mesiacoch dokázal sám pohnúť nožičkami. Vyzerá, že liečba v Maďarsku funguje.

„Je úžasné vidieť s akou radosťou dvíha svoje rúčky, chytá a naťahuje sa po hračkach, vydrží ležať na chrbte bez toho, aby sa zakašliaval a chvíľu vydrží vo vertikálnej polohe,“ píšu aktuálne na facebookovej stránke Riškovi rodičia.

Takmer 2-ročný Riško Balint zo Sečoviec trpí od narodenia najťažšou formu spinálnej svalovej atrofie SMA1. Chlapčekovi ubúdali svaly, nevedel sa poriadne hýbať ani dýchať, rodičia sa báli, aby sa nezadusil.

Riško bojoval s chorobou a kompikáciami dlhé mesiace. Až po tom, čo sa mu Slováci úspešne vyzbierali na potrebnú liečbu za 2 milióny eur, konečne vidieť zlepšenie. V nemocnici v Maďarsku dostal koncom marca potrebný liek Zolgensma.

Čo je však najdôležitejšie je to, že Riško dokáže sám poriadne dýchať: „Výsledky testov dnes ukázali, že Riško má okysličenie tela a hodnotu všetkých ostatných plynov v tele ako zdravé dieťa,“ rozplývajú sa od šťastia jeho rodičia.

Odporúčané
Malý Riško trpiaci zriedkavým ochorením už dostal potrebný liek. Slováci mu poslali viac než 2 milióny eur Malý Riško trpiaci zriedkavým ochorením už dostal potrebný liek. Slováci mu poslali viac než 2 milióny eur 26. marca 2020, 8:40

Riškovi rodičia sa tiež snažia pomôcť aj ostatným trom deťom na Slovensku, ktoré trpia rovnakým ochorením. S rodinami zdieľajú všetky informácie a hovorili aj o pláne, ako rozšíriť finančnú zbierku aj pre ne.  


Detičkám môžeš pomôcť tak, že prispeješ na ich transparentné účty. Okrem bežných ľudí im prispela napríklad už aj Dominika Cibulková či ďalšie známe osobností. Liek, ktorý deti potrebujú, totiž nie je kategorizovaný a poisťovňa ho neuhrádza. 

Stav Alexovho transparentného účtu je dostupný na TOMTO odkaze. Číslo účtu je SK18 8330 00000021 0168 4316. Alexovi musí byť liek podaný najneskôr do júla 2020.
 
Stav Alexejovho transparentného účtu je dostupný na TOMTO odkaze. Číslo účtu je SK02 0900 0000 0051 6626 1289. Alexej má štyri mesiace, s liečbou musí začať najneskôr v septembri 2021. 

Stav transparentného účtu Amélie je dostupný na TOMTO odkaze. Číslo účtu je SK8183300000002701759617. Amélia nedávno oslávila prvý rok, v januári 2021 dovŕši druhý. 
Domov
Zdieľať
Diskusia