Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. marca 2020, 14:29
Čas čítania 0:54
Tina Hamarova

V Británii nebude mať tento rok kto zbierať jahody. Na farmách potrebujú až 90 tisíc sezónnych pracovníkov

V Británii nebude mať tento rok kto zbierať jahody. Na farmách potrebujú až 90 tisíc sezónnych pracovníkov
Zdroj: Getty images
NEWS VEĽKÁ BRITÁNIA
Uložiť Uložené

Brigádnikov z východnej Európy budú možno privážať chartrové lety.

Každý rok chodia do Anglicka na jahodové brigády tisíce študentov či sezónnych pracovníkov z východnej Európy, medzi nimi aj časť Slovákov.

Jahody či iné ovocia a zelenina budú určite rásť aj tento rok. Rôzne charitatívne organizácie preto upozorňujú, že pre koronavírusové opatrenia a zatvorené hranice hrozí, že úrodu nebude mať kto pozbierať a všetko zhnije na poliach.

Niektoré väčšie farmy už zorganizovali charterové lety, ktoré by priviezli pracovníkov z východnej Európy na polia. Združenia menších farmárov chcú pomoc aj od vlády, sami si lietadlá zorganizovať nevedia.

Celkovo bude treba zohnať až 90-tisíc ľudí na voľné pozície po celej Británii. Jedna z najväčších pracovných agentúr Concordia, ktorá robotníkov z Európy či Ázie sprostredkuje, má problémy najmä s tým, že krajiny mimo Európskej únie majú kompletne uzatvorené hranice. Rovnako platí, že do EÚ môžu vstupovať cudzinci len za veľmi špecifických podmienok. 

Domov
Zdieľať
Diskusia